Povežite se s namaPrvi ovogodišnji press kolegij župan Zlatko Komadina otvorio je čestitkom za dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a također je i svim učenicima zaželio puno uspjeha u drugom polugodištu školske godine. U osvrtu na aktualne županijske projekte istaknuo je da su trenutno u tijeku radovi na desetak objekata, a još toliko započet će kroz dva mjeseca.

“Prošla godina je završila gospodarski solidno, a ako mogu reći i uspješno prema većini pokazatelja. Što se Kvarnera tiče prije svega o tome svjedoči najbolja turistička sezona do sada, gdje smo dostigli skoro 3 milijuna dolazaka, točnije 2.930.000, gdje je porast od 8,3%, 18 i pol milijuna noćenja, s porastom od 9,3%. Posebno veseli što se najveći porast bilježi  u pred i post sezoni i to u dvoznamenkastim iznosima: 21% dolazaka i 26% noćenja.

Najznačajnija tržišta su uvijek više-manje ista, a glavnih 5 koji ostvaruju preko milijun noćenja su Njemačka, domaći gosti, Slovenija, Austrija i Italija. U sklopu izletničkog i domaćeg turizma je i naš Platak koji je ostvario prošle godine 30 snježnih dana, a posjetilo ga je oko 30.000 ljudi”, istaknuo je župan.

Naglasio je i kako investicijskih aktivnosti ima u gotovo svim resorima te spomenuo kako se upravo dovršava  škola u Puntu, a u tijeku je i  dogradnja škole u Čavlima. U resoru kulture provode se  radovi  na kaštelu u Bakru, u Guvernerovoj palači na istočnom anexu bišem Paytonu, te  u suradnji s Krčkom nadbiskupijom  na krčkom bedemu.

Podsjetio je i da je u Fužinama nedavno otvoren novouređeni  Društveni dom za mlade, te najavio nastavak investicije u Lječilištu Veli Lošinj. Od investicija na pomorskom dobru istaknuo je  radove u ribarskoj luci Klenovica gdje je u tijeku  dogradnja drugog lukobrana operativne obale i gatova,  kao i na Susku gdje se radi na izgradnji operativne obale i trajektnog pristaništa.

“U ožujku kreće projektiranje škole Jelenje-Dražice škole, a pokrećemo i javni natječaj za energetsku obnovu osam školskih objekata. U veljači kreće obnova kaštela na Trsatu, a nastavljamo i s uređenjem novih domova za mlade, između ostalog i u Mrkoplju. Dakle, puno je radova u tijeku, a nastavljamo s istim tempom”, rekao je župan.

komadina

Na pitanje novinara o inicijativi PGS-a za oslobađanjem plaćanja cestarine i mostarine na području PGŽ, odgovorio je da bi državna uprava na nešto reagirala, mora imati podražaj, a to znači mora imati pisani materijal te odluku Županijske skupštine o određenim prijedlozima i idejama.

“Sigurno su nužne mjere da se poveća mobilnost građana Županije pogotovo u ruralnim područjima, kao što su otoci i naš Gorski kotar, područje zahvaćeno demografskim padom i demografskom ugrozom. Da bi se to riješilo onda treba omogućiti ljudima da što lakše dolaze u ta područja i bivaju u tim područjima.

Nije normalno da smo mi u smislu konkurentnosti izloženi dvostrukom plaćanju, prije svega i hrvatskih domaćih gostiju ali i stranaca, koji da bi došli na naše otoke moraju platiti ne samo trajekt nego moraju platiti i most da bi došli do trajekta. Ili na primjer most Krk, on je prije svega amortiziran naplatom čitavog niza godina. Ali ako nedostaje taj novac u nekom proračunu, on se da namaknuti povećanjem ukupne cestarine, a da se lokalnom stanovništvu omogući prijelaz bez naplate,” rekao je župan.

Dodao je da će Županija pripremiti prijedloge, što i kako misli da se nešto može riješti i uputiti resornom ministarstvu, da se ne bi ostalo samo na kritici bez prijedloga.

Postavljeno je i pitanje oko nedavne inicijative za donošenje takozvanog “lex LNG-a,” a župan je rekao da će se o tome očitovati nakon što se prethodno čuje s načelnicom Općine Omišalj. Njegov je stav da takvi “lexovi” govore  kako nam je pravni sustav nedorečen. “Znači, mi u Hrvatskoj imamo zakone, ali kada treba nešto realizirati trebaju novi zakoni kojima se suspendiraju postojeći. Čini mi se da je to agresija na pravo lokalne samouprave u prostornom planiranju, u koncesijskom modelu na pomorskom dobru. Mislim da se time žele izbjeći redovni postupci,” smatra Komadina.