Povežite se s nama

Vijesti

Komadina očekuje veliki rast novozaraženih zbog proslava tijekom Božića i Nove godine

Objavljeno

na
Gostujući u današnjem programu HR Radio Rijeke, župan Zlatko Komadina zaželio je još jednom svim stanovnicima PGŽ sretnu i uspješnu 2022. godinu.
Odgovarajući na pitanja u vezi situacije s panedmijom, istaknuo je da je PGŽ u prošlom tjednu imala porast od oko 40% zaraženih nakon 6 tjedana pada, što se pripisuje druženjima tijekom božićnih proslava, dok slične rezultate očekuje i kao posljedicu novogodišnjih proslava. No, osvrnuo se na činjenicu da je oko 70% odraslog i 60% ukupnog stanovništva cijepljeno, što svakako usporava širenje epidemije. U situaciji s izrazito zaraznim omikron sojem koji uzrokuje slabije simptome, napomenuo je da nam u slučaju velikog broja zaraženih prijeti i osjetan pritisak na bolnički sustav te je apelirao na oprez i odgovorno ponašanje stanovništva.

Župan se osvrnuo na financijsku pomoć koju je tijekom prethodne dvije godine Primorsko-goranska županija pružila uz najavu njenog nastavka, netom potpisane nove ugovore u vrijednosti od oko 2 milijuna kuna, kao i obavljene razgovore s ministrima Berošem i Marićem o olakšavanju financijskog položaja županija u kontekstu borbe s pandemijom.

Komadina je istaknuo zadovoljstvo što i dalje relativno velik broj stranih državljana dolazi na terapiju u naše zdravstvene ustanove, kao i na turističke rezultate prema kojima je Kvarner na oko 80% iz rekordne 2019. godine. “Tendencija je da će ti rezultati biti sve bolji što nam se glavna turistička sezona bude više približavala, pogotovo ako uzmemo u obzir da imamo relativno liberalne mjere”, kazao je župan.

Najavio je i skoro ugovaranje novih avio-destinacija, primarno ističući pojačavanje linije Rijeka-München, nove letove prema najvećem hubu Frankfurtu, ali i nove kampanje udruženog oglašavanja područja PGŽ.

Komentirajući situaciju s autobusnim prijevozom učenika, župan je podsjetio da je Primorsko-goranska županija obvezna pokrivati cjelovite troškove prijevoza osnovnoškolaca i 75% troškova srednjoškolaca temeljem sredstava isplaćenih s državne razine dok ostatak u pravilu subvencijama pokrivaju jedinice lokalne samouprave.

Reagirajući na kritiku gradonačelnika Vrbovskog o ukidanju županijskog financiranja autobusnih linija u iznosu od 400.000 kn, župan je izjavio kako je državnim planom bilo predviđeno da se u 2022. godini udruže sredstva namijenjena subvencijama srednjoškolskog i otočnog prijevoza, kao i subvencija gradova i općina. PGŽ će rebalansom vratiti ta sredstva, budući da se taj plan donesen na razini države nije realizirao.

Govoreći o ishodima sastanka s premijerom Plenkovićem u Bjelovaru, župan je izrazio uvjerenje da će država odustati od preuzimanja specijalnih bolnica, kao i županijskih zavoda za javno zdravstvo, dok na temu zavoda za hitnu medicinu nije postignut napredak. “Mi smo kroz te ustanove osiguravali nadstandard te se postavlja pitanje nabave novih vozila i opreme, ako će ih uskoro preuzeti država”, naveo je Komadina.

Najavio je skoru javnu raspravu o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti te nadu da će prevagnuti mišljenje struke, budući da PGŽ nije usamljena u stavu kako država ne smije centralizirati spomenute ustanove.

Komentirajući novu statističku podjelu Republike Hrvatske koju je odobrila Europska komisija, a koja je stupila na snagu 1. siječnja, župan Komadina je istaknuo da su krajevi poput Gorskog Kotara, koji se nalaze u sklopu jadranskih županija, kažnjeni što su dio razvijenijih županija budući da im prema statističkim pokazateljima sada pripada samo 40% maksimalnog intenziteta potpore. Najavljujući skoro rješenje, župan je izjavio da “država mora kompenzirati drugim mjerama za takve krajeve pošto je Gorski Kotar faktički ispao iz brdsko-planinskog područja”.

Komadina je najavio nastavak redovnih press kolegija od sljedećeg ponedjeljka te komentirajući vremenske uvjete najavio da će se ovisno o vremenu aktivirati sva skijališta i sanjkališta u PGŽ, dok su na Platku topovi za snijeg spremni, ali da ne mogu obavljati svoju funkciju dok su temperature visoke. “Moramo omogućiti dodatan sadržaj i na Učki jer se tijekom pandemije pokazalo se da su Gorski Kotar i Učka hit, a na nama je da omogućimo sadržaje koje građani, kao i zainteresirani gradovi i općine, žele”, zaključio je župan.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram