Povežite se s nama

Vijesti

Komadina: Vjerujem da ne mora doći do likvidacije 3. maja

Objavljeno

naRedoviti press kolegij otvorila je zamjenica župana Marina Medarić temama o pomorskom dobru, upravljanju pomorskim dobrom i investicijama u turizam. Zamjenica je istaknula kako sustav lučkih uprava ove godine obilježava 20 godina postojanja.

Pritom je istaknula da je početna nadležnost ŽLU bilo 55 luka otvorenih za javni promet županijskog i lokalnog značaja, a danas ih je 103 luke otvorene za javni promet, od čega je 27 luka županijskog značaja i 76 luka lokalnog značaja.

Zamjenica se osvrnula i na lanjsko poslovanje u periodu od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine. U tom periodu u Županijskim lučkim upravama na području Primorsko-goranske županije ostvareno je ukupno 54.641.329,00 kuna prihoda od čega je 45.652.346,00 kuna ostvareno od pružanja usluga, a to je 83,55% od ukupnih prihoda.

“Danas je sustav ŽLU  postao samoodrživ, a ŽLU se mogu odlučiti na samostalno investiranje u pojedine projekte, a decentralizacijom ŽLU omogućili smo da na svojim područjima rade projektne dokumentacije za pojedine investicijske cikluse u svojim lučkim upravama i upravo zato spremno smo dočekali EU fondove na koje smo se prijavili. Iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. dodijeljena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 101.450.313,71 za projekte u ŽLU Crikvenica, Cres i Mali Lošinj te iz operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ŽLU Rab dodijeljeno je 16.904.114,85 kuna. Ova sredstva dodijeljena su upravo zato jer smo te programe dočekali sa spremnom dokumentacijom”, rekla je Medarić istaknuvši kako je na kraju 2018 .godine ŽLU bilo je ukupno 10 993 vezova te je tijekom 2018. godine bilo zaposleno 108 osoba, dijelom za stalno, na određeno ili sezonski.

Pročelnica UO turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar istaknula je kako je Primorsko-goranska županija u okviru programa unaprjeđenja turizma sufinancira turističke manifestacije i manje kapitalne projekte u turizmu te je za potpore gradovima i općinama osigurala 1,4 milijuna kuna, od čega je 400 tisuća kuna podijeljeno turističkim zajednicama za različite manifestacije koje imaju dugogodišnju tradiciju. Provedenim javnim pozivom prema gradovima i općinama župan je donio Odluku o odabiru kapitalnih projekata za razvoj turizma pri čemu su prednost imali manje razvijeni gradovi i općine. Pročelnica je istaknula kako UO provodi i projekt u okviru INTERREG Italija – Hrvatska Arca Adriatica što je nastavak prijašnjeg projekta Mala barka.

Redovnom press kolegiju pridružio se i župan Zlatko Komadina komentirajući stečaj Uljanik brodogradilišta “Da je Vlada htjela da se ne dogodi stečaj, on se ne bi dogodio. Žao mi je da se barem nije dočekao kineski odgovor, ali je činjenica da je stečaj rezultat ne činjenja Vlade odnosno lošeg činjena uprave Uljanika. Za 3.maj je važno da ovaj stečaj nema direktne veze s 3. majem čije će se pitanje rješavati na ročištu 17-tog za Uljanik d.d. koji je ujedno i vlasnik 3.maja, kao i na ročištu za 3. maj. U tom periodu do ročišta 3. maju, daje nadu da se 3. maj oporavi ukoliko to Vlada bude htjela jer mogućnosti ima. Čitav niz prijedloga dala je uprava 3.maja resornom ministru i Vladi tako da vjerujem da ne mora sve završiti s likvidacijom.  Žao mi je prije svega 1100 zaposlenih koji su otišli na biro”, zaključio je župan.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram