Povežite se s nama
Župan Zlatko Komadina sastao se s predstavnicima političkih stranaka koje su zastupljene u Županijskoj skupštini. Cilj sastanka bio je razmotriti načine kako bi Skupština mogla bolja funkcionirati. Pozivu na sastanak odazvali su se predstavnici svih stranaka osim Mosta i nezavisne liste Hrvoja Burića.

Župan je uvodno pozdravio sudionike sastanka i zahvalio na odazivu napominjući da je njegova želja bila okupiti kompletan politički sastav Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, posebice jer u ovom sazivu ima i novih stranaka i novih kolegica i kolega članova ŽS. Zato je na sastanak, uz predsjednika ŽS, pozvao i svoje zamjenike i suradnike koji prate rad skupštine, kao i pročelnika zaduženog za razvojne projekte.

Predsjednik ŽS Erik Fabijanić podsjetio je na sličan sastanak na razini predsjednika klubova stranka prije četiri godine, ali da je dobra ideja uključiti i predsjednike stranaka. Podsjetio je također da je u ŽS zastupljeno ukupno 14 stranaka i da ima 7 klubova.

U nastavku sastanka svi sudionici koji su diskutirali pohvalili su inicijativu za ovakvim susretima i razgovorima.

Predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša predložio je promjenu načina donošenja Proračuna tako da se uvede prvo čitanje. Na taj bi način, pojasnio je, skupštinari imali više vremena za uvid u planirane projekte u Proračunu i mogli bi kvalitetnije pripremiti amandmane.

Župan je podsjetio da je u prošlom mandatu bilo prvo čitanje, ali tadašnja oporba nije podržala takav način donošenja Proračuna pa se od toga odustalo. Ideje i prijedloge vezano za Proračun mogu se davati cijele godine, rekao je župan.

Predsjednik ŽV HSLS-a Čedomir Dundović istaknuo je da su važni programi koji su u interesu svih građana. Kao primjer zajedništva jest nedavno glasanje protiv projekta LNG terminala u Omišlju. Rekao je također da očekuje još više demokratičnosti, uvažavanja stručnosti i različitih mišljenja. Predložio je, za početak, da se razvidi mogućnost da se i članovi “oporbe” uključe u školske odbore.

Predsjednik Kluba HDZ-a Dinko Beaković složio se s Dundovićem. On se zalaže za konstruktivnost, a zamjera to što je, po njegovom mišljenju, Županija zatvorena i da pozicija kontrolira sve ustanove. Mišljenja je da bi uključivanjem oporbe to bio svojevrstan korektivni faktor.

Nezadovoljan je načinom zapošljavanja u školama, ali mu je pojašnjeno da resorno ministarstvo o tome odlučuje i da Županija vodi računa samo o održavanju škola.

Župan Zlatko Komadina je komentirao kako je teško u isto vrijeme i surađivati i biti oporba koja kritizira. Ako svi participiramo, to bi izgledalo kao da smo u “velikoj koaliciji”, rekao je župan. Objasnio je da kao župan mora kontrolirati rad institucija i uprave jer je to njegova zakonska obaveza.

Župan je nadalje odbacio optužbe da je Županija zatvorena naglasivši da se radi transparentno. Osobno je predlagao da se u školske odbore uključe predstavnici oporbenih stranaka, ali su Klubovi pozicijskih stranaka zastupljenih u ŽS odbili taj njegov prijedlog.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić rekao je da tema školskih odbora nije za odbaciti, ali upozorava da se ovdje traži nešto što nije praksa u drugim sredinama u RH.

Župan Zlatko Komadina predložio je gospodinu Beakoviću da se ovo pitanje riješi reciprocitetom. Ako barem jedna županija slicna nama gdje je župan iz redova HDZ-a-uvede ovakav način upravljanja u školskim odborima, to ćemo učiniti i ovdje.

Predsjednik Fabijanić podsjetio je da Skupština više ne imenuje članove školskih odbora i da nema čitav niz nadležnosti koje je nekada imala. Također je rekao da su pročelnici svim članovima Skupštine uvijek na raspolaganju za sva njihova pitanja. Podsjetio je također da svaki član ŽS može kroz javnu raspravu sudjelovati u kreiranju proračuna te da se amandmani ne moraju slati zadnji dan.

Đanino Sučić iz Unije Kvarnera rekao je da onaj tko ne podrži proračun, ne podržava ni projekte Županije. Franjo Butorac predložio je da se pojača interakcija između uprave, vijećnika i terena, dok je Đurđica Tancabel zamolila da se neki članovi ŽS koji dominiraju na Aktualnom satu bolje pripreme i skrate svoja izlaganja kako bi drugi mogli stići na red.

Pročelnik Ljudevit Krpan u kratkom je izlaganju predstavio strateške projekte PGŽ, Master plan razvoja prometa i Platak te je pozvao sve da uvijek mogu dati svoje ideje i sugestije. Objasnio je zbog čega se ponovno razmatra projekt izgradnje Doma zdravlja u Opatiji. Razlog su veliki troškovi iskupa, a čeka se i odluka opatijskog Gradskog vijeća hoće li ostati partneri u projektu i preuzeti dio troškova.

Zaključno župan Komadina posebno je naglasio da mu je stalo do AM koji su u povoljnijoj poziciji jer su oporba i kao takvi imaju manju odgovornost. Pitao je Rubešu bi li on da je župan ili premijer stavio na čelo svojih tvrtki nositelje suprotnih političkih opcija, na što Rubeša nije imao konkretan odgovor.

Župan je predložio dva zaključka koja su proizašla iz razgovora: pitanje članova školskih odbora i razmatranje uvođenja prvog čitanja proračuna, javlja PGŽ.