Povežite se s namaKod spomenika uz Ljubljansku cestu, između Bivija i Pavlovca, održana je komemoracija za sedam mladih žena antifašistkinja strijeljanih na tom mjestu u travnju 1945. godine. Pred sam kraj rata na tom mjestu streljane su: Bosilja Rakić, Fanica Ožbolt, Vera Sušić, Marija Ban, Nerina Jelačić, Mira Marač i Ema Rožić, mlade antifašistkinje u dobi od 17 do 20 godina čija je jedina krivnja bila u tome što su se srcem i dušom borile protiv fašizma.

Komemoracija se održava u sklopu obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Rijeke, a u organizaciju Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke – Podružnica Kantrida. O tom bezumnom zločinu govorio je predstavnik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke – Podružnica Kantrida Živko Pejović. Vijence na spomenik položile su Marija Končar, Javorka Pejović i sestra jedne od streljanih antifašistkinja Eme Rožić.

U ime Grada Rijeke, komemoraciji je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, koji je obraćajući se preživjelim borcima i članovima obitelji strijeljanih antifašistkinja kazao kako su davne 1945. godine, u akciji odmazde fašističkih grupa, stradale su naše sugrađanke, a riječ je o sedam mladih žena koje su zbog svog antifašizma bile zatvorene u riječkom zatvoru. Strijeljane su pred sam kraj rata od strane krvnika vođenih bezumnom fašističkom idejom mržnje i rasizma koji su agresijom željeli pokoriti naše prostore.

“Razloge za ovaj zločin ali i za sve slične ne možemo tražiti jer ih nećemo naći, neshvatljivi su ljudskom rodu. Prošlo je 70 godina od tog strašnog zločina, svjesni smo da ruka pravde nikada nije sustigla one koji su proveli taj bezuman čin, nažalost, niti neće. Dužnost je svih nas da našim sjećanjima, dostojnim obilježavanjima, osiguramo spokoj i mir nevinim žrtvama i  da ne dozvolimo zaborav nad ovim ali i svim drugim žrtvama II.  svjetskoga rata.

Naša je obveza novim generacijama prenijeti tu istinu, izgraditi društvo u kojem djeca i mladi ne ignoriraju povijest, već reagiraju na poruke mržnje, nacističke simbole, na nasilje i netoleranciju”, kazao je Filipović.

U prigodnom programu nastupili su učenici Osnovne škole Srdoči i čakavska pjesnikinja Marina Česen, a prigodnim su se govorima obratili i predstavnici crnogorske, talijanske i makedonske nacionalne manjine koje žive u našem gradu.

Grad Rijeka