Povežite se s nama

Koncert “Od baro(c)ka do rocka i natrag” Riječkog komornog orkestra na programu je HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 9. svibnja 2015. u 20.00 sati.

Program je zamišljen kao svojevrsno glazbeno putovanje kroz vrijeme s povratnom kartom, od razdoblja glazbenog baroka do glazbe 20. stoljeća i natrag, do baroka.

Glazbeni vremeplov pod dirigentskim vodstvom Davida Stefanuttija započinje u Francuskoj. Na programu je glazba iz prve francuske opere što ju je skladao glazbeni apsolutist i miljenik kralja Luja XIV. Jean Baptiste Lully. Stotinu godina poslije, slušatelji će se naći u Salzburgu, rodnom gradu jednog od najvećih glazbenih genija čovječanstva W. A. Mozarta, gdje nastaje njegov Divertimento u B-duru za gudače. Glazbeni put dalje vodi u daleku Finsku gdje je prije 150 godina rođen Jean Sibelius, simbol finskog nacionalnog glazbenog identiteta, a bit će predstavljen Romancom in C za gudače. Potom nas koncertni program vodi do naših dana. Publika će čuti glazbu iz filma „Misija“ Ennia Morriconea. Prvi dio putovanja završava u Engleskoj, u Londonu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, gdje je i nastala pjesma „Bohemian rhapsody“ Freddieja Mercuryja i grpe Queen, u ono doba neobična i gotovo revolucionarna u svome žanru.

U drugom dijelu koncerta, program se vremenski vraća u 1711. godinu ali ostaje u Londonu, gdje je iz Njemačke 1710. došao mladi Georg Friedrich Händel. Došavši, predstavio se londonskoj publici operom „Rinaldo“. Publika će čuti izabrane djelove, uvertire, arije, recitative i zborove, upravo iz „Rinalda“, a potom i iz Händlove opere „Giulio Cesare in Egitto“ (Julije Cezar u Egiptu). U njihovoj izvedbi sudjelovat će operni solisti, sopranistice Ingrid Haller i Anamarija Knego, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato, bas Dario Bercich te zbor mladih Schola Cantorum koji je uvježbala Ingrid Haller.
Riječkli komorni orkestar nastupit će u sastavu: Tea Grubišić (koncertni majstor), Ana Anconelli (čembalo), Diana Grubišić – Ćiković (harfa), Mauro Šestan (violončelo), Valter Veljak (kontrabas) i Viktor Kaminskiy (fagot). Kao solisti nastupi će Antonio Haller na oboi te Vid Veljak na violončelu.