Povežite se s nama

Vijesti

Konsolidirani županijski Proračun za 2020.godinu narastao na 1,32 milijarde kuna

Objavljeno

na
Konsolidirani proračun Županije za 2020. godinu nominalno je najveći do sada, i planiran je na razini od 1,32 milijardi kuna, odnosno za 388,5 milijuna kuna više nego u 2019. godini, rekao je župan Zlatko Komadina na današnjem redovnom susretu s novinarima.

Dodao je kako u novu proračunsku godinu PGŽ ulazi s novim uvjetima, preuzimanje poslova i zaposlenika Ureda državne uprave, novim poreznim mjerama i obvezom pokrivanja uvećanih materijalnih  prava zaposlenika u školstvu i zdravstvu. “Kada bi ovom konsolidiranom proračunu dodali još i prihode Županijske uprave za ceste i naših lučkih uprava prešao bi ukupni iznos od preko 1,5 milijardi kuna. Ukupno je u sustavu županijskih ustanova i škola zaposleno 6.000 ljudi, dok u će od 1. siječnja broj zaposlenih u samoj Županiji biti 315 ljudi, ako računamo da će od postojećih službenika Ureda državne uprave njih 129 preći u županijski ustroja. Bitno je također istaći da se integriranjem Ureda državne uprave neće povećati broj upravnih odjela, ostaje ih 11 kao i do sada s time da ćemo preimenovati sadašnji UO za imovinu u upravni odjel za opću upravi i imovinu”, rekao je župan Komadina.

Pročelnik UO za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat pojasnio je način kreiranja temeljnog županijskog financijskog dokumenta od planiranja do izvršenja te rekao kako se kod izrade prvog nacrta puno toga treba pretpostaviti. Istaknuo je da su prihodi realno planirani te naglasio da su županijski rashodi i izdaci (bez proračunskih korisnika) u 2020. planirani na razini 405 milijuna kuna i oni su u odnosu na 2019. godinu porasli za 16,1 mln kuna. “Navedeno povećanje konsolidiranog Proračuna, u prvom je redu rezultat uključivanja rashoda za zaposlene u konsolidirani proračun Županije što do sada nije bio slučaj. Po toj osnovi rashodi i prihodi konsolidiranog Proračuna su povećani za 356,3 milijuna kuna. Drugi po važnosti  razlog značajnog povećanja Proračuna je preuzimanje poslova i službenika državne uprave od 01.01.2020. godine. Za navedeno je u Proračunu osigurano od 29,0 mln kuna (od čega 25,2 mln za rashode za zaposlene), dok će država Županiji nadoknaditi 22,5 milijuna kuna. Konačan iznos rashoda za obavljanje poslova državne uprave u 2020. godini ovisiti će o konačnom broju preuzetih službenika te potrebi dodatnog zapošljavanja zbog prihvaćanja otpremnina državnih službenika”, rekao je Parat. Pojasnio je također da se Proračun za 2020.godinu ne mijenja samo u opsegu već i u strukturi te da se udio za zdravstvo smanjuje na 37,1 posto  dok za obrazovanje raste i s 37,4 posto postaje dominantno u strukturi proračuna, a posljedica je to uključivanja plaća ustanova školstva u konsolidirani proračun.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram