Povežite se s nama

Vijesti

Kostrena odbila biti dio Riječke regije

Objavljeno

na
Ministarstvo regionalnog razvoja Republike Hrvatske nedavno je potaknulo četiri najveća hrvatska grada da se zajedno s obližnjim jedinicama lokalne samouprave udruže u urbane aglomeracije kako bi na natječajima europskih fondova bili što konkurentniji.

Zagreb, Split, Rijeka i Osijek tako će dobiti svoje aglomeracije, no u pitanju Rijeke ovog je tjedna ipak došlo do malog zastoja.

Gradonačelnik Vojko Obersnel nedavno je inicirao zajednički sastanak na kojem su sudjelovali (grado)načelnici više obližnjih sredina: Bakar, Čavle, Jelenje, Kastav, Klana, Kraljevica, Kostrena, Lovran, Matulji, Opatija, Mošćenička Draga, Viškovo i Omišalj.

Ideja je bilo udružiti sve te lokalne jedinice u Riječku regiju. Svako lokalno gradsko vijeće mora na to dati svoju suglasnost, neke sredine (poput Opatije) već su to izglasale, no u Kostreni takav prijedlog načelnika ipak nije dobio većinu glasova.

U Kostreni su bili ili protiv (HDZ i PGS) ili suzdržani (SDP i HNS) kad je u pitanju taj prijedlog s obzirom na to da im neke pojedinosti ulaska u spomenutu urbanu aglomeraciju nisu u potpunosti jasne te vjerojatno strahuju da bi to mogao biti samo uvod u ukidanje njihovog statusa općine.

No, iako su odbili postati dio Riječke regije, ministar regionalnog razvoja Branko Grčić svojom odlukom ipak ih može priključiti toj regiji, a takva odluka vjerojatno bi mogla ovisiti i o rezultatima glasanja na svim ostalim lokalnim gradskim vijećima. Jedna od smjernica Europske unije upravo je razvoj urbanog područja, sukladno čemu će iz Europskog kohezijskog fonda za regionalni razvoj jedan dio novca biti osiguran za izgradnju infrastrukture i razvoj gospodarstva, upravo u okviru urbanih aglomeracija.

 

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram