Povežite se s nama

Vijesti

Kostrena želi graditi Centar za starije osobe vrijedan 21,5 milijuna eura

Objavljeno

na
Priča o potrebi izgradnje doma za starije osobe u Kostreni postoji gotovo od samog osnutka Općine. Svako je vodstvo učinilo korak bliže i dalo svoj obol razvoju projekta koji bi se sada napokon mogao realizirati i to uz sufinanciranje bespovratnim sredstvima.
Općina Kostrena u svojstvu prijavitelja i Primorsko-goranska županija kao partner u projektu, prijavile su izgradnju i opremanje „Centara za starije osobe Kostrena“, na Otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. čiji je cilj poboljšanje dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe unapređenjem infrastrukture za pružanje socijalnih usluga za starije osobe. Ukupan iznos projektnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva iznosi 49,2 milijuna eura (370.000.000,00 HRK).

U svrhu definiranja projektnog partnerstva Općina Kostrena i Primorsko-goranska županija sklopile su Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta Centar za starije osobe Kostrena čijom će se realizacijom unaprijediti infrastruktura za pružanje socijalnih usluga na području Primorsko – goranske županije. Postojeći kapaciteti za smještaj starijih osoba na području naše županije, posebno osoba s demencijom, značajno su niži od europskog prosjeka čime realizacija ovog projekta dobiva dodatno na značaju.

Bude li prijava projekta uspješna, u Kostreni bi se uskoro trebao izgraditi moderan Centar za starije osobe kapaciteta 144 korisnika institucionalne skrbi, od čega 20 smještajnih jedinica za oboljele od Alzheimerove bolesti. Centar bi pružao i pet izvaninstitucionalnih usluga kojima bi se omogućio duži ostanak starije osobe u vlastitom domu, od pomoći u kući, do poludnevnog i cjelodnevnog boravka, skrbi za osobu prilikom spriječenosti njegovatelja, kao i usluge savjetovanja i podrške. Pored mještana Kostrene, korisnici usluga budućeg Centra prvenstveno su stanovnici s područja Primorsko – goranske županije, osobito okolnih mjesta i gradova.

Prijavljeni projekt ima svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju i glavni projekt na temelju kojeg je ishođena i pravomoćna građevinska dozvola te Rješenje o produženju važenja građevinske dozvole. Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 21,5 milijuna eura u što su uključene aktivnosti pripreme i izrade projektno-tehničke dokumentacije, izgradnja i opremanje objekta te promidžba i vidljivost. Razdoblje provedbe projekta iznosi 35 mjeseci, a počinje potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i završava s 30. lipnja 2026. godine. Bespovratna sredstva koja se potražuju u okviru projektnog prijedloga za izgradnju i opremanje Centra za starije osobe Kostrena iznose približno 6,14 milijuna eura što je ujedno i maksimalan iznos koji se može ostvariti po ovom natječaju.

Pogledaju li se demografski pokazatelji koji upućuju na stalan trend starenja stanovništva na području čitave EU, kao i porast broja osoba s Alzheimerovom demencijom, rastu i potrebe za kvalitetnim institucionalnim i izvaninstitucionalnim rješenjima i uslugama. Prema podacima zadnjeg Popisa stanovništva u RH, udio stanovništva u dobi od 65 i više godina iznosi visokih 22,45 posto. Već sada, na razini ovih demografskih pokazatelja, Hrvatska po broju smještajnih kapaciteta značajno zaostaje za europskim prosjekom što ukazuje na važnost i nužnost izgradnje kvalitetnih Centara kakav će se biti u Kostreni.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže