Povežite se s namaMeđunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se od 19. do 24. travnja na ukupno 6 etapa (1. etapa Osijek-Varaždin, 2. etapa NP Plitvice-Split, 3. etapa Makarska- Šibenik, 4. etapa Crikvenica-Vojak/Učka, 5. etapa Poreč-Umag, 6. etapa Terme Sv. Martin na Muri-Zagreb.

U petak, 22. travnja na redu je kraljevska, 4. etapa međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia, Crikvenica–Vojak na Učki, a trasa će prolaziti kroz Novi Vinodolski, Kraljevicu, Opatiju i Rijeku. Etapa je duga 122 km, a najzahtjevniji dio, koji prolazi Opatijom, je uspon na Učku, od razine mora sve do najvišeg vrha Učke-Vojaka koji se nalazi na 1.401 metru nadmorske visine.

Spektakl je zagarantiran, jer kada utrka završi, svi natjecatelji, publika i brojne televizijske kamere s najvišeg će vrha Učke doživjeti pogled od kojeg zastaje  dah, pogled na Istru i Kvarner, Velebit, Julijske Alpe, Triglav, Veneciju…

Gradonačelnik Opatije, Ivo Dujmić istaknuo je da je dugogodišnji rad na razvoju turističke ponude Grada Opatije i neprestano usklađivanje sa svjetskim turističkim trendovima te korištenje neposrednog prirodnog okruženja, kao aduta opatijske turističke ponude, u potpunom  skladu s projektom Tour of Croatia kojeg Opatija apsolutno podržava  i financijski pomaže s 170.000 kn.

„Tour of Croatia je atraktivna sportska manifestacija, ali i izvrsna turistička priča u kojoj Opatija ima priliku na globalnoj razini  istaknuti sve svoje atribute. Pozivam sve građane Opatije da iziđu na ulice svoga grada i navijanjem bodre svjetske sportaše. Čestitam organizatorima koji projekt pripremaju  na visokoj profesionalnoj razini, ali i s vidljivim emocijama prema našem kraju“- istaknuo je Dujmić.

Sportski i tehnički direktor utrke Vladimir Miholjević zahvalio se Gradu Opatiji i Turističkoj zajednici grada Opatije koji su od samog početka kreiranja projekta stali uz ovaj projekt  i dali inicijalnu energiju da Tour of Croatia zaživi.

„Posebna nam je čast da je Grad Opatija jedan od partnera u projektu Tour of Croatia, a u ovom slučaju domaćin cilja kraljevske etape s ciljem na Učki. Kvarner je općenito idealna destinacija za život profesionalnih biciklista, a upravo karakteristike takve destinacije definiraju i idealnu regiju za dolazak cikloturista. Zbog svoje konfiguracije i raznolikosti ovo je izuzetno ugodan kraj za boravak i mnogi moji kolege su mi otvorili oči kada su dolazili kao moji gosti i ostali fascinirani s mjestom gdje živimo, a koje je za mene bilo nešto sasvim normalno i svakodnevno. Opatija ima mnoge prednosti koje ukoliko ih prezentiramo na pravilan način mogu donijeti izuzetne poslovne rezultate svima u destinaciji, od hotelijera, ugostitelja, privatnih iznajmljivača, a posredno i svim građanima.  Naš zadatak je kreirati „sportske arene“ koje su u slučaju biciklizma usponi na kojim se najbolji biciklisti bore za pobjede u etapama i generalnom plasmanu, a u slučaju Opatije to je Učka koja je poligon mnogim profesionalnim biciklistima iz Hrvatske i regije koji na njoj pripremaju nastupe na najvećim svjetskim biciklističkim utrkama. Učka će postati jasan motiv dolaska brojnih gostiju“- istaknuo je Miholjević.

Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije ne krije zadovoljstvo da se i ove godine kraljevska etapa vozi kroz Opatiju s ciljem na najvišem vrh Učke – Vojaku.

„Promocija  destinacije naš je primarni zadatak i nemoguće je zanemariti ogromni promocijski potencijal koji Tour of Croatia pruža. Slike koje će putem više međunarodno priznatih TV sportskih programa biti plasirane u 90 zemalja svijeta i na 6 kontinenata u televizijskom prijenosu uživo i sažecima nemoguće je nadomjestiti konvencionalnim oblicima oglašavanja. Na ovaj način Opatija direktno dobiva ogromnu medijsku vrijednost i najbolju suptilnu komunikaciju s potencijalnim gostima. Dolazak biciklističkih ekipa iz najvišeg svjetskog ranga samo po sebi predstavlja ogromno povjerenje i daje nam dodatnu referencu. Iskustva u pružanju  usluga najboljim svjetskim biciklistima imamo;  nedavno je opatijska ustanova Thalassotherapia ugostila prvi team meetinga najbolje svjetske ekipe Tinkoff-Saxo u čijim redovima voze aktualni svjetski prvak Peter Sagan, pobjednik 7 grand toureva Alberto Contador i brojni drugi. Svi su bili impresionirani vrhunskom  uslugom Thalassotherapie, u kojoj su obavili liječničke preglede, nužne za licenciranje profesionalnih biciklista. Medijski odjek u svijetu je bio odličan, a članci koji su pisali o njihovom boravku u Opatiji su prodani u 450.000 primjeraka kroz 10 najčitanijih Europskih biciklističkih i cikloturističkih časopisa i pročitani više milijuna puta na portalima“-istaknula je Petričić .