Povežite se s nama
Grad Rijeka objavit će natječaj za stipendiranje troje studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, devet novih stipendija za učenike srednjih škola i studente prema socijalnim kriterijima kao i 36 stipendija za darovite učenike srednjih škola i studente u tekućoj školskoj/akademskoj godini, zaključeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Kako je pojasnila pročelnica Sanda Sušanj, Grad Rijeka dodjeljuje stipendije za darovite učenike srednjih škola i studente od svog osnutka, odnosno 1993. godine i time potvrđuje ostvarenje jednog od svojih prioriteta – ulaganje u znanje mladih. Protekle školske/akademske godine stipendiju Grada Rijeke koristilo je 8 učenika srednjih škola te 96 studenata. Pravo na nastavak stipendiranja ostvarilo je 64 stipendista koji nastavljaju obrazovni ciklus za koji su dobili stipendiju. S obzirom na to da je ukupni planirani broj dodjela 100 stipendija, raspisat će se natječaj za dodjelu novih 36 stipendija u tekućoj školskoj/akademskoj godini i to za dodjelu 11 stipendija učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola i za dodjelu 25 stipendije studentima. Pojedinačna stipendija za korisnike koji se školuju u Rijeci iznosi 850,00 kuna mjesečno, dok za korisnike stipendije koji se školuju izvan Rijeke ona iznosi 1.100,00 kuna. Provedbu postupka javnog natječaja, bodovanje i rangiranje pristupnika obavit će Povjerenstvo za stipendiranje.

Što se tiče deficitarnih zanimanja, pravo na nastavak korištenja stipendije u idućoj godini ostvarilo je 7 stipendista, pa će se natječajem dodijeliti 3 nove stipendije. Temeljem podataka prikupljenih od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao i potreba u ustanovama Grada natječaj će biti raspisan za sljedeća zanimanja: Magistar socijalnog rada, Magistar socijalne pedagogije, Magistar edukacijske rehabilitacije. Visina mjesečnog obroka stipendije iznosit će 1.100,00 kn, a stipendisti će primati stipendiju kroz razdoblje od 9 mjeseci, s početkom u listopadu.

Stipendije Grada Rijeke za učenike srednjih škola i studente prema socijalnim kriterijima po prvi put dodijeljene su prošle školske/akademske godine. Grad Rijeke i ove će godine putem stipendija učenicima srednjih škola i studentima prema socijalnim kriterijima omogućiti mladim ljudima koji dolaze iz obitelji nepovoljnog socijalnog statusa da završe formalno obrazovanje te ih na taj način potaknuti na ostvarenje osnovnih preduvjeta za ulazak na tržište rada. Prihvaćen je nastavak stipendiranja za 11 stipendista koji su ostvarili pravo na nastavak korištenja stipendije u idućoj školskoj/akademskoj godini te raspisivanje natječaja za 9 novih stipendija, od kojih bi 6 stipendija bilo za učenike te 3 stipendije za studente. Visina mjesečnog iznosa stipendije je 850,00 kn, a stipendisti će primati stipendiju kroz razdoblje od 12 mjeseci s početkom u listopadu.

Grad Rijeka