Povežite se s nama

Vijesti

Kreće sanacija jame Sovjak u kojoj je skladišten opasan otpad

Objavljeno

na
POČELI su pripremni radovi prve etape sanacije opasnog otpada iz crne jame Sovjaka u Viškovu, koji uključuju izgradnju prometno-manipulativne površine i radne zone za smještaj privremenih građevina i opreme, izvijestili su iz Fonda za zaštitu okoliša, piše Index.

Riječ je o jednom od najkompleksnijih projekata zaštite okoliša u Hrvatskoj, koji će se provoditi do sredine 2026. Prva etapa uključuje izgradnju prometno-manipulativne površine i radne zone za smještaj privremenih građevina i opreme za provedbu sanacije.

U drugoj etapi predviđeni su vađenje 150.000 kubika raznog opasnog otpada koji se nalazi u jami i njegov odvoz, a planira se u sljedećoj godini, nakon ishođenja građevinske dozvole.

Iz Fonda naglašavaju da su tijekom provedbe projekta predviđene stroge mjere zaštite kako bi se minimizirao utjecaj sanacije na lokalno stanovništvo.

Kod jame Sovjak postavljene su dvije mjerne postaje za praćenje kakvoće kvalitete zraka, koje će biti spojene na mobilnu aplikaciju na kojoj koje će građeni svakodnevno moći pratiti rezultate mjerenja.

Fond će o tijeku sanacije kontinuirano obavještavati lokalnu zajednicu i stanovništvo, obećali  su iz Fonda, podsjetivši da su s tom svrhom ovoga tjedna održane dvije tribine za mještane Viškova.

Jama Sovjak je prirodna krška vrtača u neposrednoj blizini obiteljskih kuća, koja je od 1956. do 1990. godine korištena za odlaganje opasnog otpada iz industrije, od kiselog mulja iz proizvodnje maziva, motornih ulja i asfalta do otpadnog katrana iz koksare, otpadnih ulja iz brodogradilišta, ostataka iz spremnika nafte i naftnih prerađevina.

Procjenjuje se da se u jami nalazi više od 150.000 prostornih metara otpada.

Sanaciju vrijednu oko 50 milijuna eura, od kojih je 85 posto osigurano iz EU fondova, provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će osigurati ostatak novca.

U sklopu projekta izrađene su studije i program sanacije, a odabrano rješenje predviđa uklanjanje gornjih slojeva opasnog otpada iz jame do tvrdog katrana, koji će i dalje služiti kao nepropusna barijera u donjem sloju jame, navodi Index.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže