Povežite se s nama

Dvanaeste Riječke ljetne noći počinju u četvrtak, 18. lipnja s nekoliko programa. Središnji događaj, svečano otvaranje bit će upriličeno na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske s početkom u 21.30 sati koncertom filmske glazbe Johna Williamsa “Od Jurskog parka do Ratova zvijezda”. Uoči koncerta izvest će se performans  “Otkaz Frljiću i Blaževiću” te otvoriti izložba “Kazalište priča”.

Pod nazivom “Od Jurskog parka do Ratova zvijezda” i vodstvom maestra Igora Vlajnića orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca izvest će najznačajnije filmske skladbe kultnog skladatelja Johna Williamsa, a koncert otvorenja ujedno najavljuje i suradnju Kazališta i riječkog Art-kina.

Bit će izvedene skladbe iz filmova Ratovi zvijezda, Ralje, E.T., Jurski park, Superman, Indiana Jones i otimači izgubljenog kovčega, Harry Potter i odaja tajni, Harry Potter i kamen mudraca te Harry Potter i zatvorenici Azkabana. Osim filmske glazbe bit će izvedena i himna Olimpijskih igara “Olympic Fanfare And Theme”.

John Towner Williams američki je skladatelj, dirigent i pijanist. U više od šest desetljeća dugoj karijeri Williams je skladao neke od najpopularnijih i najprepoznatljivih partitura u filmskoj povijesti. Williams je osvojio čak pet Oscara, četiri Zlatna globusa, sedam nagrada Britanske filmske akademije i 22 Grammyja. S čak 49 nominacija za Oscara, Williams je drugi najviše nominiran pojedinac.

Kako bi sve ostalo u duhu ove najprestižnije filmske nagrade i njene dodjele pobrinut će se glumci, pjevači i plesači HNK Ivana pl. Zajca, koji će sudjelovati u programu otvorenja nalik onome dodjele Oscara.

Svečanom otvorenju prethodit će još dva događanja. Tako će u Muzeju grada Rijeke u 20.00 sati biti otvorena izložba “Kazalište priča” kojom će Muzej grada Rijeke po prvi put, u svojoj dvadeset godina dugoj povijesti, predstaviti Zbirku kazališne građe odvojenu od drugih zbirki i u cjelini.

U 18 sati, ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, započinje performans Olivera Frljića i Marina Blaževića “Otkaz Frljiću i Blaževiću”, što će se izvesti kao odgovor istoimenoj Facebook grupi i širenju govora mržnje.

Ulaz na sva događanja u sklopu otvaranja Riječkih ljetnih noći je slobodan.

Grad Rijeka