Povežite se s nama

Ispred OŠ Čavle održana je svečanost početka radova i polaganje kamena temeljca za novo krilo OŠ Čavle. OŠ Čavle sagrađena je 1965. godine, a dograđena 1984. godine. Obuhvaća 3.147m2 unutarnjeg prostora i 2.310m2 uređenog dvorišta, odnosno sportskog igrališta. Škola trenutno raspolaže sa 12 klasičnih učionica, 3 specijalizirane učionice. Pri matičnoj školi djeluje i Područna škola Grobnik.

Primorsko-goranska županija je u suradnji s Općinom Čavle krenula u realizaciju projekta dogradnje škole kako bi se dobili potrebni prostori za izvođenje nastave u četiri razredna odjela razredne nastave u dvije smjene te rad preostalih razrednih odjela razredne i predmetne nastave u jednoj smjeni.

Projektom je predviđena dogradnja novog krila s jugoistočne strane  građevine ukupne neto površine 1.650,63 m2 te će škola dobiti 8 novih učionica razredne nastave (po 4 učionice na svakoj etaži), novi ulaz u školu, sigurnosno stubište i evakuacijsko dizalo za osobe smanjene pokretljivosti. Uz navedeno predviđeno je i uređenje građevne čestice, kolno-pješačkih i hortikulturno uređenih površina.

Investicija se sastoji od ulaganja u građevinske radove, opremu i nadzor ukupne vrijednosti oko 13.300.000,00 kn koju će sufinancirati Primorsko-goranska županija i Općina Čavle s udjelima od po 50% kroz tri proračunske godine (2017., 2018. i 2019.), a zajedno s ishodovanjem sve potrebne dokumentacije ukupno oko 14 milijuna kn.

Primorsko-goranska županija naručila je izradu Investicijskog elaborata, te je tijekom 2015. i 2016. g. ugovorila i financirala izradu projektne dokumentacije u iznosu od 366.000,00 kn. Općina Čavle financirala je geodetski elaborat u iznosu od 54.000,00 kn. Ukupna vrijednost izrađene projektne dokumentacije iznosi oko 420.000,00 kuna.

Pozdravne riječi na otvorenju radova uputili su zamjenica župana Marina Medarić, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić i ravnateljica Tanja Stanković.

“Gradnja škola jedna je od najboljih investicija. Upravo tako gradeći budućnost, stvaramo povijest jer će uz 1965. kad je izgrađena škola i 1984 kad je nadograđena u školske anale ući i 2017. i 2018. kada će škola biti i nadograđena. Želim da se poslovi završe u dogovorenom roku, da sve potekne u najboljem redu na zadovoljstvo svih vas nazočnih a najviše na zadovoljstvo učenika ove škole”, rekla je zamjenica Medarić na otvorenju.

“Općina Čavle svoj dio sredstava povući će iz Ministarstva regionalnog razvoja, kroz porezna sredstava koja se akumuliraju na njihovom računu, a koja ćemo koristiti za gradnju škole. Tako da ćemo za godinu dana na veselje svih nas i djece koja pohađaju ovu škole imati otvorenje novog krila škole”, rekla je načelnica Cvitan Polić.

Ravnateljica škole Tanja Stanković rekla je kako u školskoj 2016./2017. godini školu pohađa 591 učenika, smještenih u 26 razrednih odjela od čega u matičnu školu ide 573 učenika u 24 odjela, a preostalih 18 učenika smještenih u 2 kombinirana razredna odjela polazi Područnu školu Grobnik.

“Problem prostora je naš dugogodišnji problem. Ne radi se samo o prelazu većine razreda u jednosmjenski rad već je u zadnjih par godina problem bio u izvođenju svih drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti koje su bitne za djecu i njihovo napredovanje. S novim krilom dobit ćemo jako puno, a prijelaz djece u jednosmjenski rad biti će veliki plus za djecu i roditelje jer će se omogućiti kvalitetnija organizacija slobodnog vremena učenika te će imati više vremena provoditi sa svojim obiteljima”, rekla je ravnateljica Tanja Stanković.

Učenici Nina Tus i Valeria Burić ubacile su tuljak s radovima i porukama učenika od 1. – 8. razreda,a  zamjenica župana Marina Medarić,  načelnica Ivanu Cvitan Polić i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin bacile su prve lopate betona te time i službeno označile početak radova koje je i blagoslovio grobnički župnik Ivan Friščić.

U kulturno umjetničkom programu nastupili  su Antonela Doko, Dora Čargonja sa scenskim nastupom “Nemoj ovo, nemoj ono”, Ivana Njegovan i školska klapa koja su izveli “Tu je jubav moja” te  Tonka Marušić koja je izvela “Ples šećerne vile, Orašar”.