Povežite se s namaDanas su započeli radovi prve faze izgradnje novih objekata KBC-a Rijeka na lokalitetu Sušak, čime se nastavlja dugo očekivana i planirana realizacija projekta objedinjavanja KBC-a Rijeka na jednoj gradskoj lokaciji. Prva faza izgradnje novih objekata podrazumijeva iskop i zaštitu građevinske jame i radove na uređenju i otvaranju novog, južnog ulaza u Centar za hitnu medicinu.

Vrijednost prve faze radova iznosi  15,5 milijuna kuna, a planirani rok izvedbe je devet mjeseci. Tijekom tog perioda planira se prikupiti sva potrebna dokumentacija kako bi druga faza, kojoj je planirani rok izvedbe 27 mjeseci, mogla započeti u kolovozu 2017. godine izgradnjom novih objekata.

Objekti koji će biti izgrađeni u sklopu Nove bolnice KBC-a Rijeka na Sušaku su: zgrada dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo, zgrada s termoenergetskim blokom, centralnom kuhinjom, servisnim pogonima, radionicama i objedinjeni hitni bolnički prijem, te otvoreno višeetažno parkiralište.

Na svečanosti obilježavanja početka izgradnje otvorena je i zgrada Centra za hiperbaričnu i podvodnu medicinu, koji je prvi centar takve vrste u Hrvatskoj pod okriljem jednog kliničkog bolničkog centra. Pored multidisciplinarnog pristupa liječenju, usluge barokomore bit će dostupne 24 sata na dan, a u ovaj projekt investirana su 22,5 milijuna kuna.

Također, danas je predstavljen i pušten u rad 128-slojni CT uređaj vrijedan 5,7 milijuna kuna, sa softverskim paketima za sve kliničke indikacije, koji omogućuje brže očitavanje radioloških nalaza te osigurava kontinuitet kvalitetne CT dijagnostike.

Ova tri kapitalna projekta od velike su važnosti za zdravstveni standard građana Rijeke, Primorsko-goranske županije te drugih županije čije stanovništvo gravitira KBC-u Rijeka.

Prije svečanosti održan je radni sastanak s izaslanstvom Ministarstva zdravlja čiji je predstavnik istaknuo kako će uz ovako suvremenu opremu liste čekanja biti još kraće, liječnici će imati bolje uvjete rada i samim time će sustav biti efikasniji te omogućiti još bolju uslugu pacijentima.

U ime Primorsko-goranske županije svečanosti su prisustvovali zamjenica župana Marina Medarić, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić.