Povežite se s nama

Vijesti

Krk je ponovno najbolji mali grad za život u Hrvatskoj

Objavljeno

na

U Varaždinu, Rovinju i Krku najbolje se živi, a u Samoboru, Svetoj Nedelji u Malom Lošinju najbolje razvija gospodarstvo. To su najvažniji ishodi ovogodišnjeg, četvrtog izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos što je večeras okončan proglašenjem pobjednika u Novome Vinodolskom, javlja Jutarnji list.

Ukupno je 11 gradova ponijelo titulu najboljega grada u pet kategorija, od kojih su se u tri pobjednici birali u tri konkurencije, veliki (iznad 35 tisuća stanovnika), srednji (od deset do 35 tisuća) i mali gradovi s najviše deset tisuća stanovnika.

U kategoriji kvalitete života Varaždin je trijumfirao u konkurenciji velikih gradova ispred Samobora, Velike Gorice, Čakovca i Zagreba koji su ušli u završnicu izbora. Varaždin među velikim gradovima ima najveća izdvajanja za sport iskazana kroz pripadajući udjel od 13,65 posto ukupnog gradskog proračuna i najveći prosječni broj zaposlenih (610) na 1000 stanovnika.

Krk i Rovinj

Rovinju su u konkurenciji srednjih gradova u završnici izbora društvo pravili Labin, Poreč, Sveta Nedelja i Zaprešić, a Krk je trijumfirao ispred Novigrada, Malog Lošinja, Supetra i Raba. Krk i Rovinj ponovili su izbor najboljih gradova po kvaliteti života iz prošle godine.U završnici izbora najboljega velikoga grada za gospodarstvo Samobor je nadmašio Krapinu, Koprivnicu, Pulu i Varaždin. Samobor je time ponovio trijumf u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova iz prošle godine s ‘adutima’ kao što su dosegnuti iznos od 41.000 kuna prosječnog dohotka po stanovniku, ostvarenim prosjekom od 3,4 milijuna kuna prihoda po zaposlenome u gradskoj upravi i pokazateljem nezaposlenosti od 20 nezaposlenih na 1000 stanovnika. Uz to, u Samoboru nema prireza.

Sveta Nedelja, obranivši naslov najboljega srednjega grada za gospodarstvo, ostvarila je teško dostižan doseg u ovome izboru. Naime, otkako se organizira izbor najboljih gradova Jutarnjeg lista i partnera, Sveta Nedelja redovito pobjeđuje u konkurenciji srednjih gradova, u kategoriji gospodarstvo. Aktualni pobjednik u ovoj konkurenciji, sjedište nekih od novih perjanica hrvatskoga gospodarstvo poput Rimac Automobila, Medical Intertradea i Stanića, redovito je imao najbolje ukupne pokazatelje 14 kriterija koji su razmatrani u rangiranju srednjih gradova.

Detaljna analiza

Mali Lošinj prvi je put odnio naslov najboljega grada za gospodarstvo u konkurenciji gradića, a u završnici je pobijedio Hvar, Krk, Komižu i Varaždinske Toplice.

Najbolji gradovi za obrazovanje, demografiju i mlade su Velika Gorica, Labin i Cres. Konkurenciju Velikoj Gorici u izboru velikih gradova pravili su Bjelovar, Čakovec, Pazin i Šibenik koji je u ovome izboru bio najbolji prošle godine. U velikogoričkim vrtićima osiguran je odgajatelj na petero djece. S proračunskim izdvajanjem za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade od 46 posto, Velika Gorica je među deset najbolje rangiranih velikih gradova prema tom pokazatelju.

Labin je u društvu srednjih gradova u završnici nadmašio Poreč, Rovinj, Umag i Crikvenicu. Cres je treću godinu zaredom najbolji grad za obrazovanje, demografiju i mlade među našim gradićima, a ove godine trijumfirao je ispred Buja, Krka, Komiže i Novigrada.

U dvije preostale kategorije izbora najboljih gradova birao se samo jedan pobjednik. Riječ je o izboru grada koji je u posljednje četiri godine ostvario najveći napredak u kvaliteti života i najuspješnijoj gradskoj upravi u povlačenju novca iz fondova Europske unije.

Križevci su prvi grad u Hrvatskoj koji je ponio naslov sredine koja je ostvarila najveći napredak u kvaliteti života. Naime, ta je kategorija izbora ove godine prvi put birana, a Križevcima su u završnici društvo pravili Klanjec, Metković, Sinj i Sisak.

Najbolji grad u povlačenju novca iz fondova EU drugu godinu zaredom je Virovitica, koja je završnici nadmašila Beli Manastir, Petrinju, Rijeku i Zagreb. Kriteriji za rangiranje gradova u povlačenju novca iz fondova EU bili su prosjek osiguranog novca iz tog izvora po stanovniku i udio grada u ukupno povučenim sredstvima naših gradova iz fondova Europske unije.

I ovogodišnji izbor najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos rađen je primjenom više desetina različitih kriterija za rangiranje gradova pa je tako u kategoriji kvalitete života promatrano čak 29 pokazatelja, od ekonomskih i proračunskih, preko demografskih do kriterija razine zaštite okoliša. Takva detaljna analiza potvrda je da će ovaj izbor i ubuduće biti vjerodostojan i precizan odgovor na pitanje koje su gradske sredine u nas najuspješnije u podizanju kvalitete življenja i standarda građana.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram