Povežite se s nama
Unija Kvarnera najnovije je ime na političkoj sceni u našoj regiji, a radi se o stranci koja je nastala velikim dijelom od bivših članova HNS-a.

Na konferenciji za medije ovog petka, 12. siječnja, predstavili su neke od smjernica njihove politike za koju će se zalagati u nadolazećem razdoblju, a o čemu se detaljnije radi pojasnio je gradski vijećnik Vedran Kružić:

“Gradovi se takmiče u privlačenju ljudi, talenata i investicija. Opatija je jedan od gradova koji ubrzano gubi svoje stanovnike. Koalicija za bolju Opatiju i Unija Kvarnera prepoznali su navedeni problem smatrajući njegovo rješavanje ključnim za budući razvoj našeg grada.

Poduzetnike i ljude privlače oni gradovi u kojima se razvija pozitivno poslovno okruženje, stvara vibrantna kulturna scena, omogućuje cjenovno dostupno stanovanje te osigurava povećana kvaliteta života koja se manifestira dostupnim, kvalitetnim i pouzdanim javnim uslugama.

Važnim projektom prepoznali smo pokretanje poduzetničkog centra za povezivanje kreativnih industrija i turizma koji Grad Opatija priprema u sklopu mehanizma urbane aglomeracije za koji smo uspjeli osigurati značajna sredstva u proračunu za 2018. Godinu (800.000 KN).

U Uniji Kvarnera smatramo da Opatija mora biti ambicioznija. Opatija ima priliku pokrenuti novi moderan poduzetnički ekosustav sa ciljem uvođenja inovativnih, kreativnih, tehnoloških rješenja u turizam i upravljanje turističkom destinacijom. Europska sredstava koja su nam na raspolaganju omogućila bi ulaganje u vještine, kompetencije i znanja mladih ljudi, poduzetnika i kreativnih pojedinaca s ovog područja koji bi na jednom mjestu bili vidljivi subjektima iz turizma, hotelskim tvrtkama i financijerima te međunarodnim partnerima, ekspertima i mentorima koji bi doprinijeli prenošenju znanja i know-howa.

Uspješno upravljanje dobro zamišljenim tzv. „Kreativnim labom“ omogućilo bi pozicioniranje Opatije na regionalnoj mapi kreativnih gradova, otvorilo značajan broj radnih mjesta te potaknulo iskorak  kvalitetnijim upravljanjem turističkom destinacijom.

U samom startu projekta izuzetno je važno kvalitetno i aktivno uključiti hotele, turističke i gradske tvrtke iz Opatije te sa čitavog Kvarnera. Upravo bi one trebale zadati zadatke i potražnju za inovativnim rješenjima namijenjenim  unapređenju i stvaranju dodatne vrijednosti vlastitog turističkog proizvoda. Inovativna rješenja  kreirale bi mlade tvrtke koje će nastajati i razvijati se u Centru tako stječući neophodne reference i iskustva za iskorak u širu regiju i inozemstvo. Posebno je važno kvalitetno uključivanje Fakulteta za turizam u Iki i njegovih studenata u sadržaje i aktivnosti poduzetničkog centra s ciljem da upravo oni svoju karijeru i poduzetnički interes pronađu ostajući se razvijati u Opatiji, kroz poduzetnički centar koji povezuje kreativne industrije s turizmom.

Poduzetnički centar svoj bi prostor u budućnosti trebao dobiti u KTC Gervaisu,  u danas praznom i neiskorištenom prostoru u koji se ulazi sa sjeverne strane hotela Imperial.

U Uniji Kvarnera najvišim prioritetom ocjenjujemo ulaganje u ljude i obrazovanje. Jednim od važnijih projekata u godinama pred nama smatramo  obnovu, uređenje i opremanje osnovne škole u Opatiji, njezin okoliš te njezine sadržaje. Opatiji treba moderna, uređena i tehnološki opremljena osnovna škola. Kvalitetna obrazovna infrastruktura,  kvaliteta nastavnog osoblja te školskih sadržaja izuzetno su atraktivan mamac za zaustavljanje iseljavanja te privlačenje mladih obitelji za život u Opatiju. Ulaganjem u novi vrtić i buduću modernizaciji škole upravo su takve mjere.

Ukidanje prireza s 1.srpnjem 2018. također je mjera koju će osjetiti velika većina građana Opatije. Mjera koju donosimo sa ciljem dodatnog snaženja srednjeg sloja stanovništva koji je nositelj razvoja i konkurentnosti svakog društva. Navedena je mjera također ujedno i jedna od aktivnih mjera sprječavanja odlazaka stanovnika  s ovog područja i jedna od mjera privlačenja mladih obitelji u Opatiju.

U Uniji Kvarnera smatramo da Opatija može biti privlačna i kao sjedište etablirane međunarodne poslovne škole , po uzoru na Bled ili švicarske gradove, za što možemo predvidjeti prostor današnjeg dječjeg vrtića na ulazu u Opatiju. Opatija može postati važno regionalno znanstveno i obrazovno središte pametnim upravljanjem, aktivnim javnim politikama,  inovativnim razvojem svojeg brenda i destinacije.

Smatramo da Opatija mora postati lider ulaganja u cjeloživotno učenje što je važna odrednica modernog društva. Na tragu navedenog, amandmanom Unije Kvarnera uspjeli smo osigurati 150.000  kn za sanaciju i uređenje Doma Liburnija u Volosku  gdje se održavaju rekreativne ali i brojne kreativne radionice za stanovnike, poglavito djecu s područja Voloskog, Tošine i Belvedera.

Lišeni čvrste stranačke stege, Unija Kvarnera podržati će sve projekte koji idu u smjeru podizanja kvalitete i standarda života na ovom području. Biti ćemo i najglasniji kritičari neopravdanih, neracionalnih i nepotrebnih projekata kakvih u prošlosti nije nedostajalo”, navodi Kružić u svom priopćenju.

Na konferenciji za medije sudjelovao je i Bruno Starčić, predstavnik Unije Kvarnera u Odboru za prostorno planiranje te je iskazao svoje nezadovoljstvo brzinom rada gradonačelnika i njegovih službi nakon nedavne sjednice Gradskog vijeća na kojoj je izmijenjen UPU te zbog toga mora biti pokrenuta nova procedura njegova usvajanja.