Povežite se s nama

Vijesti

Kukuljan: Rijeka je potrošila 33 milijuna kuna na gradnju groblja s krematorijem koji nikad nije opremljen

Objavljeno

na
Gradski vijećnik Josip Kukuljan je održao tiskovnu konferenciju pod nazivom “Potreba za nikad dovršenim riječkim krematorijem” te se osvrnuo se na trenutno stanje u našem gradu. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Već je poznato da naš grad ima najskuplju grobnu naknadu u Hrvatskoj i da jedini dvostruko plaćamo jednokratnu grobnu naknadu za grobno mjesto nakon isteka ugovora od 30 godina ukoliko želimo produžiti Ugovor. Nažalost s najvišom cijenom u Hrvatskoj ne dolazi i primjereni standard. Održavanje grobalja nije na razini kao niti sigurnost imovine korisnika zbog manjka nadzora. Ono što je manje poznato je da Rijeka ima izgrađeni, ali nikad opremljeni krematorij na groblju Drenova u koji je uloženo preko 33 milijuna kuna.

Zainteresiranih u PGŽ za takav način sahrane ima, kao i zainteresiranih u susjednoj Istarskoj županiji. Dokaz je što je naša županija poslije zagrebačke druga po korištenju zagrebačkog krematorija. Prema podacima iz 2016. godine broj kremacija s pokojnicima iz naše županije iznosio je 439 unatoč skupoj cijeni prijevoza pokojnika koja iznosi 5 kuna po km što predstavlja trošak od cca 1500 kn. Postavlja se pitanje zašto se ljudima ne omogući izbor i znatno povoljniji način sahrane koja bi došla ispod 3000 kuna? Mnoge osobe bi htjele da se razlika troškova od skupe sahrane radije potroši na korisnije stvari potrebnih djeci i unucima.

Drugi razlog za opremanje Riječkog krematorija je podatak da je u 2018. godini na Drenovi na općem polju* izvršeno 160 sahrana, radi se o velikoj površini koja će za desetak godina biti ponovno prekopana kako bi se dobio prostor za komercijalnu izgradnju grobnica što je po mom mišljenju potpuno nepotreban sizifov posao. Puno je razloga ZA opremanje krematorija a tome bi pripomoglo i gravitiranje otočana i stanovnika Istre prema Rijeci zbog manjka prostora za širenje groblja što bi popularizirao i umnožio broj korisnika.

Direktorica KD Kozala Nives Torbarina ima izgovor da Rijeka ima premali broj zahtjeva. U gradskoj vijećnici se može čuti neistina koju izgovara riječki gradonačelnik kada kaže da zagrebački krematorij radi samo dva puta tjedno što je netočna informacija. Činjenica je da Zagrebački krematorij radi svakodnevno u dvije smjene te ima preko 5000 kremacija godišnje.

Nives Torbarina je predsjednica Udruženja pogrebničke djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori tj najvažnija osoba za utjecanje na unaprjeđenje stanja u pogrebničkoj djelatnosti kroz zajedničko djelovanje i međusobnu suradnju s drugim subjektima (obrtnicima) te poboljšanje poslovanja svake pojedine članice kao predstavljanje članica prema institucijama u RH i javnosti. Dakle ona je osoba koja ima veliki utjecaj na način sahrane na razini države. Ostavka osobe koja na trošak komunalnog društva kupuje skupocjeni automobil od 240.000 kn i koja se hvali da njezini djelatnici imaju prosjek plaće manji od uobičajenog prosjeka plaće na nivou Hrvatske i osobe koja je direktorica komunalnog društva koje jedino dvostruko naplaćuje jednokratnu grobnu naknadu sigurno bi utjecalo na pozitivnija strujanja u pogrebničkim djelatnostima. Uvjerili smo se što su njezini prioriteti, a sada želimo promjene tj pravo na izbor i povoljniju sahranu”, poručuje Kukuljan.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram