Povežite se s nama

Dobro režirana politička predstava održana je jučer popodne u istarskom mjestašcu Barbanu. Glavna kulisa bila je istarska općina Barban u kojoj se već tradicionalno održava Trka na prstenac, lokalna inačica Sinjske alke. Glavnu mušku ulogu imao je premijer Zoran Milanović, dok je glavnu žensku ulogu igrala sveprisutna Kolinda Grabar Kitarović. U skladu sa svojom ulogom miss Kroacije pozvala je sve prisutne na zajedništvo i mir u svijetu. “Istra je svojom tradicijom i baštinom osobit biser u mozaiku raznolikosti naše kulture”, izjavila je predsjednica republike za Hinu. Dakle ništa posebno, zanimljivo i vrijedno spomena.

Mnogo zanimljiviji bio je premijer Milanović kojemu je glavna uloga u Barbanu bila jedna od najboljih u karijeri. Na pozornici čiji je neprikosnoveni vladar IDS-ov čelnik Boris Miletić (jučer u sporednoj ulozi) hrvatski premijer izveo je monolog kojim je najavio potpisivanje predizborne koalicije za predstojeće parlamentarne izbore. Koaliciju će tako činiti: SDP kao pojedinačno najjača stranka, vječiti priljepak HNS, jedna od brojnih umirovljeničkih opcija HSU, nekoć zanimljivi – danas beznačajni Laburisti i kao iznenađenje na kraju A-HSS. “A gdje je IDS?”, zapitala se iznenađena istarska publika. U svom monologu premijer je ostavio opciju da se koaliciji priključi i IDS koji bi koaliciji donio najmanje tri saborska mandata. Možda se u Kukuriku koaliciji potajno nadaju da će im to isto priskrbiti “autohtoni seljaci. ”

Vrhunac radnje ove vrhunske predstave bio je ipak nakon utrke. “Mi u IDS-u nismo zaprimili službeni zahtjev SDP-a za razgovorom”, zavapio je Boris Miletić u svojoj ariji za Hinu. No, poput pravog političara – uzeo si je pritom malo pjesničke slobode i zaobišao istinu. Publika je u Barbanu mogla svjedočiti dijalogu Milanović – Miletić u kojem je glavni lik ponudio sporednom vrlo konkretnu suradnju. Hmmm…službeno, neslužbeno…počela je igra riječima. Gdje ćeš (ne)službenije od predsjednika jedne stranke, predsjedniku druge stranke. Navodno se koplja lome oko dovršetka istarskog ipsilona kojim IDS uvjetuje predizbornu suradnju. Ne treba čuditi ovakav čvrsti stav IDS-a jer je svim stanovnicima najzapadnije hrvatske županije, pa čak i Damiru Kajinu poznato da je IDS-u najvažnija dobrobit građana. Ili pak tri saborska mandata. Tko će ga znati?

Da bi situacija dobila na dramatičnosti, pobrinuo se bivši predsjednik Lijepe naše – notorni Ivo Josipović koji je pozornicom defilirao u svojstvu statista. Gromoglasan pljesak publike nije izostao, kao ni čeznutljivi pogledi IDS-ovaca u njegovom pravcu.

Predstava je završila, a publici su iznad glave stajali mnogi upitnici. Upravo je u tome istinska kvaliteta Milanovićeve izvedbe. Svima je dao materijala za razmišljanje i zaintrigirao one kojima njegov glumački izričaj do tada nije najbolje sjeo. Tko? Kada? S Kim? Zbog čega? Odgovore na ta pitanja nije nam dala predstava u Barbanu te ćemo s nestrpljenjem očekivati novu Milanovićevu izvedbu. Sastav Kukuriku koalicije bit će predstavljen 1. rujna, a IDS će svoju odluku obznaniti tek sredinom istog mjeseca.

U sjeni političke predstave održala se već spomenuta tradicionalna Trka na prstenac u svom četrdesetom izdanju. Slavodobitnikom je postao Nandi Radola iz mjesta Hrboki. Nismo uspjeli saznati kako se njemu svidjela politička predstava.