Povežite se s nama


U sklopu manifestacije „100% zagorsko u Rijeci“ održan je susret kulturnih djelatnika Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke, potaknut činjenicom da je Rijeka ponijela titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Cilj susreta bila je razmjena iskustava na iskorištavanju sredstava koje se nude putem EU fondova te prezentacija mogućnosti suradnje na kulturnim i turističkim projektima.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel složili su se kako Krapinsko-zagorska županija i Grad Rijeka, koji su proteklih godina u sklopu manifestacije „100% zagorsko“ organizirali susrete poduzetnika, u mnogim projektima mogu pronaći zajednički interes te mnogo toga naučiti jedni od drugih. Emina Višnić, direktorica „Rijeka 2020 d.o.o.“, tvrtke osnove s ciljem provođenja projekta EPK, istaknula je kako je okvir Europske prijestolnice kulture otvoren za različite oblike suradnje.

Kako je istaknula ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec, Muzeji Hrvatskog zagorja sa svim svojim sastavnicama te brojnim kulturno-turističkim manifestacijama svake godine u Zagorje privlače sve veći broj turista. Upravo su Muzeji Hrvatskog zagorja jedan od prvih korisnika fondova Europske unije, čijim sredstvima je uređen Studio Galerije Antuna Augustinčića. Prema riječima voditeljice Ureda Turističke zajednice KZŽ Ksenije Tomić, Hrvatsko zagorje koje se promovira putem slogana „Bajka na dlanu“ i koje svoju turističku ponudu zasniva na kulturno-povijesnom nasljeđu, ušlo u uži izbor za nacionalnog pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu kulturnog turizma.

Jedan od prijedloga za moguću suradnju je i povezivanje postojećeg Muzeja Staro selo Kumrovec u kojem se nalazi i rodna kuća jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita u s Brijunima te brodom Galeb, koji je poznat upravo kao Titova ploveća rezidencija i koji se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture (EPK) planira sredstvima europskih fondova urediti kao prvi ploveći muzej u Hrvatskoj.

Kako je kazala Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeka 2020, , za Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture iznimno je važno povezivanje s drugim gradovima i provođenje zajedničkih projekata. Upravo je Krapina, kao središte Krapinsko-zagorske županije, bila jedan od hrvatskih gradova kandidata za Europsku prijestolnicu kulture te imala odličnih ideja kulturnih projekata.

„Europska prijestolnica kulture je projekt sveukupnog pa i kulturnog (uz)dizanja grada. Nasljeđe EPK je veća prepoznatljivost grada, iz čega slijede razvojni učinci u turizmu, obrazovanju i urbanizmu, te uspostavi ulagačke klime,“ kazala je Kregar, naglasivši kako je početak izvođenja programa zamišljen polovinom 2018. godine, dok bi svi infrastrukturni objekti trebali biti gotovi do 2020. godine. No, aktivnosti EPK su već krenule, između ostaloga i organizacija seminara. Jedan od njih, posvećen razvoju publike, predstoji u rujnu, te su predstavnici Krapinsko-zagorske županije pozvani da od međunarodnih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom saznaju više o jednom od gorućih kulturnih tema današnjice.

Sa strane Krapinsko-zagorske županije susretu su prisustvovali i predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki, zamjenica župana Jasna Petek te pročelnik županijskog upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Lamot. Zagorje je svojim glasom predstavila i sopranistica Josipa Lončar, čiji je nastup u Rijeci predložen kao jedan od prvih kulturnih suradnji Zagorja i Rijeke.

Rijeku su predstavljali voditelj projekta Rijeka 2020 Dorian Celcer, ravnateljica Direkcije programa u Odjelu gradske uprave za kulturu Helena Semion-Tatić, voditelj marketinga Turističke zajednice grada Rijeke Dominik Damiš te predstavnici riječkih ustanova u kulturi – Muzeja grada Rijeke, Gradske knjižnice Rijeka, Gradskog kazališta lutaka Rijeka te Art-kina Rijeka.

Grad Rijeka