Povežite se s nama

Pronatalitetne mjere koje su usvojene na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije naišle su očekivano na brojne pohvale. Suradnjom gradonačelnika Ive Dujmića i njegovih vijećnika s jedne te vijećničke većine predvođene Akcijom mladih i SDP-om s druge strane donijele su poprilično dobre vijesti za mnoge Opatijce, kako one mlađe s djecom, tako i one u trećoj životnoj dobi. Tim povodom održana je i konferencija za medije na kojoj su sudjelovali vijećnici Akcije mladih, SDP-a IDS-a, HSU-a i Unije Kvarnera.

“Mjere koje je predložio gradonačelnik od strane naše koalicije bile su smatrane nedostatne, iako su sve lijepo zvučale, a i svaka mjera je pohvalna koja se tiče pronatalitetne politike. Predložene mjere su se odnosile na 34 djece, a mi smo našim amandmanima proširili da će mjere obuhvaćati čak 170 djece, odnosno za njih se neće platiti pohađanje vrtića, jer se obuhvaća svako drugo i treće dijete u obitelji i to će uvelike olakšati financijsku situaciju mnogim opatijskim obiteljima i možda ih potaknuti da se odluče i za drugo ili treće dijete. Ta financijska pomoć grada koji si to može priuštiti je jedna od najvažnijih stavki za sigurnost mladih obitelji i to svi demografski stručnjaci stalno naglašavaju”, rekao je Robert Kurelić iz Akcije mladih.

“Pohvaljujemo i što je gradonačelnik predložio besplatne udžbenike za osnovnoškolce, to smo svi mi imali u programu, ali mi smo kao novinu uveli i subvenciju za srednjoškolce. To su do sada zanemarivali svi u Hrvatskoj, nisam uspio pronaći nijedan grad ili općinu u Hrvatskoj koja njima pomaže. Ponosni smo i na povećanje naknada u slučaju rođenja drugog i trećeg djeteta, to će roditeljima sigurno olakšati financijsku situaciju. Mi smo bili stava da su predložene mjere dobre, ali nedostatne. Obuhvaćale su premali broj obitelji u Opatiji, a našim amandmanima sve nove mjere sad obuhvaćaju višestruko veći broj korisnika. Zahvaljujemo se i gradonačelniku što je te mjere prihvatio, a ovo je primjer da to što je većina u Gradskom vijeću na jednoj, a gradonačelnik na drugoj strani može mnogima koristiti”, dodao je Kurelić.

Razloga za zadovoljstvo ima i HSU-ov vijećnik. “Pozdravljam mjere koje se odnose na umirovljenike, odnosno na građane treće životne dobi kojih na području Opatije ima više od tri tisuće. Mi smo na zadnjoj sjednici Vijeća te mjere jednoglasno podržali, one će se ugraditi u proračun za iduću godinu. Radi se o mjerama da svaki umirovljenik s mirovinom manjom od 3.000 kuna dobije godišnje pomoć od 1.000 kuna i bit će mu financirano dopunsko osiguranje u iznosu od 840 kuna. Mi ćemo informirati sve potencijalne korisnike da se te mjere zaista i koriste”, najavio je Dušan Mušćo.

“Posebno nam je drago da je gradonačelnik kao čuvar proračuna prihvatio ove naše prijedloge i nadamo se da je vidio koliko to otprilike iznosi i da nećemo kod sastavljanja proračuna imati posebnih iznenađenja, da se primjerice krate neke druge mjere. Očekujemo daljnju suradnju s gradonačelnikom na zadovoljstvo svih građana. Mi smo dosta i analizirali rad Festivala Opatije, nismo se oko dosta toga složili, ali dali smo podršku rebalansu proračuna. Ne želimo zaustavljati razvoj grada, ali kad se ravnatelj vrati detaljno ćemo sve proanalizirati kako bismo znali koliko je potrošeno, naročito tijekom otvaranja samog Gervaisa. Za sada nam to nije potpuno jasno”, poručio je SDP-ov vijećnik Fernando Kirigin.

Aktualnog ravnatelja Festivala Opatije, Ernieja Gigantea Deškovića, proziva se od strane SDP-a i partnera također i za loše planiranje proračuna kad je u pitanju otvaranje KTC-a Gervais, no gotovo sve do ožujka na toj se poziciji nalazila Rajna Miloš, koja je dala ostavku nakon lošeg rada u proteklom razdoblju, pa se postavlja pitanje tko je zapravo odgovoran za takvo planiranje proračuna.

“Ne mogu govoriti o odgovornosti jednog ili drugog, pretpostavljam da je Rajna Miloš planirala proračun. Očito da je trebalo u proračun staviti otvaranje KTC-a. Zašto to nije stavljeno u tom obimu za koliko mi vidimo da je potrošeno, to je pitanje na koje će sada odgovoriti ili trenutni ravnatelj ili gradonačelnik. Ravnateljice nažalost više nema, pa ona na to ne može odgovoriti”, rekao je Kirigin.