Povežite se s nama

Kandidat Akcije mladih u Opatiji, Robert Kurelić, u utrci za gradonačelnika nije uspio stići u drugi krug, no zato je na ovotjednoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća gotovo jednoglasno izabran za predsjednika. Za njega je ruku dignulo ukupno 15 vijećnika, uključujući šestero njih iz Nezavisne liste Ive Dujmića, a suzdržana su bila tek dva HDZ-ovca.

U razgovoru za Fiuman.hr odgovorio je na neka aktualnija pitanja te što možemo očekivati od suradnje Gradskog vijeća i gradonačelnika u kojem se njegovi vijećnici, barem trenutno, nalazi na neki način u oporbi.

Osvrnite se za početak na gradonačelničku utrku… Kako ste vi vidjeli drugi krug? Smatrate li da je kampanja bila odviše prljava i što smatrate da je u konačnici presudilo pobjednika?

“U tijesnim utrkama uvijek malo uzavri krv i lako se dogodi da se ponekad i pretjera. Na ovim je izborima izgovoreno dosta toga, ali mislim da je rezultat jasno pokazao da su se Opatijci duboko podijelili između podrške Ivi Dujmiću i Fernandu Kiriginu. Iako je pobjeda Gradonačelnika Dujmića zakonski nesporna, rezultat ipak pokazuje da je bilo jako, jako tijesno. Samim time nezahvalno je tražiti što je presudilo jer je razlika jednostavno premala.”

Kakav stil ćete preferirati prilikom vođenja sjednica Gradskog vijeća? Hoćete li dozvoljavati više diskusiju ili ćete se striktno držati poslovnika?

“Poslovnik je skup pravila i treba ga se držati. Naravno da su mogući izuzeci u posebnim prilikama, ali skloniji sam tome da se promijeni dio poslovnika nego da se sustavno ignoriraju njegove odredbe.”

S obzirom na to da je za Vas glasalo i šestero vijećnika Nezavisne liste Ive Dujmića, jeste li bili s njima u kontaktu prije konstituirajuće sjednice? Je li postignut nekakav konkretniji dogovor o suradnji?

“Drago mi je, naravno, da su glasali za mene, ali moram naglasiti da nije bilo nikakvih dogovora o suradnji prije konstituirajuće sjednice. Konkretnog dogovora nema, ali stekao sam dojam da su otvoreni za suradnju na svim projektima od važnosti za građane Opatije.”

Kako komentirate optužbe iz redova HDZ-a da ste do mjesta predsjednika Gradskog vijeća zapravo došli političkom trgovinom, odnosno da ste si to mjesto već osigurali potpisivanjem sporazuma između prvog i drugog kruga kad je bilo sigurno da će uz vaša dva glasa imati većinu.

“Zanimljivo je da će političari u Hrvatskoj svaki dogovor koji postigne netko drugi na političkoj sceni odmah proglasiti trgovinom, uhljebljivanjem i sličnim derogativnim nazivima? Stranke se dogovaraju oko programa, zaduženja i odgovornosti što se realizira putem političkih funkcija. Ne bi li trgovina prije bila da sam sada u nekom unosnom nadzornom odboru na 4 godine, po mogućnosti daleko od Opatije i očiju javnosti i medija i bez ikakve odgovornosti? Pozicija predsjednika Gradskog vijeća donosi sa sobom veliku odgovornost i dosta obaveza, ali je i legitimni predmet političke borbe jer politika i jest pokušaj ostvarivanja programa preuzimanjem odgovornosti.”

Da li ćete na sjednicama Gradskog vijeća sa svojim stranačkim kolegom Igorom Pužom glasati prema vlastitoj savjesti i nahođenju ovisno od točke do točke ili ćete pratiti “signal” iz SDP-a, kao nositelja koalicije? Mogu li se očekivati različita glasanja unutar spomenute koalicije u pojedinim situacijama?

“Predviđanje budućnosti je izvan mojih mogućnosti, ali moj glavni cilj je širenje dijaloga i daljnja demokratizacija politike u Opatiji, od Vijeća do sudjelovanja javnosti. O svakoj točci će se temeljito raspravljati prije, i na samom Vijeću. Članovi ove predstavničke većine su zreli i inteligentni ljudi i ono za što ću se zalagati je da se suglasje postiže argumentima, a ne stegom.”

Koliko je poznato, Vi biste predsjednik Gradskog vijeća trebali biti dvije godine? Ako je tako, kome će nakon toga pripasti mjesto predsjednika GV-a?

“O tome nema nikakvih tajni. Mjesto predsjednika nakon dvije godine pripada SDP-u kako je i dogovoreno. Uzajamno povjerenje u temelju je ove vladajuće većine.”

Kako općenito gledate na ovu situaciju u kakvoj su se našli brojni gradonačelnici diljem Hrvatske da unatoč dobivenom povjerenju građana na direktnim izborima u svojem Gradskom vijeću uglavnom nemaju većinu i mnogima prijete prijevremeni izbori? Je li trenutni zakon loš? Spominje se i njegovo skoro mijenjanje…

“Neposredno birani gradonačelnici imaju veliku moć, a pogotovo u onim situacijama kad posredno ili neposredno kontroliraju i Vijeće pa im ono služi kao glasačka mašinerija. Iskreno, mislim da je kohabitacija pravi narodni lijek protiv prevelikog apsolutizma koji je zavladao u brojnim sredinama u Hrvatskoj u kojima se svi boje svog načelnika ili gradonačelnika, uključujući i njegove Vijećnike, pa se niti ne usude koristiti svoje ovlasti već slijepo izvršavaju, odnosni izglasavaju sve što to on od njih zatraži. Rezultati izbora pokazuju da građani od stranaka, velikih i malih, očekuju da predstavnička tijela shvate ozbiljno i da se potrude boriti za njihove interese i probleme, pa i kad to znači sukob s vlastitim gradonačelnikom. Mislim da će kohabitacije biti prava prilika za katarzu lokalne politike i da će ubuduće i Vijeća koja imaju „svog“ gradonačelnika, morati poraditi na tome da ponekad, ako treba, pokažu i zube inače će ih građani kazniti. Što se prijevremenih izbora tiče, mislim da je to isto posljedica privikavanja na nove uvjete. Kultura dijaloga i obostrano poštivanje mogu donijeti samo dobro građanima, ali na tome treba itekako raditi. Naravno, refleks tradicionalnih stranaka je da promijene zakon i od apsolutista stvore faraone, ali time će samo doliti ulje na vatru.”

Akcija mladih u PGŽ-u definitivno je najveće iznenađenje ovih izbora. U nekoliko gradskih vijeća imate funkciju predsjednika. Je li stranka spremna za takvu veliku odgovornost?

“Mislim da jest jer riječ je redom o ljudima koji se već čitavo desetljeće kale na političkoj sceni  i u predstavničkim tijelima lokalne i regionalne samouprave. Stekli smo veliko iskustvo radom u opoziciji, a sad smo dobili priliku pokazati što znamo i sudjelovanjem u vlasti. Odgovornost je svakako velika i mi je se ne bojimo”, rekao je Robert Kurelić u razgovoru za Fiuman.hr.