Povežite se s nama

Vijesti

Kvarner i dalje u top tri hrvatske turističke regije

Objavljeno

na

Turističko vijeće TZ KvarnerPrema ostvarenom broju noćenja, Kvarner i dalje drži mjesto među top 3 turističke regije na razini Hrvatske. Gosti iz Njemačke i u ovoj godini ruše rekorde iz 2019. godine, a odlični se rezultati očekuju i s tržišta Austrije, Češke i Slovačke. I početak srpnja ima odlične pokazatelje pa dnevno na Kvarneru u prosjeku boravi 130 tisuća gostiju. Primjetan je nastavak trenda potražnje za smještajem visoke kategorije, 5 zvjezdica, gdje broj ostvarenih noćenja premašuje i rekordnu 2019. godinu – od početka godine ostvareno je 21% više noćenja, a u lipnju 18% više noćenja, uspoređujući s istim razdobljima 2019. godine, izvrsne su vijesti iz Turističke zajednice Kvarnera.

„I u lipnju i u prvih šest mjeseci ove godine nastavlja se potvrđivati trend potražnje za smještajem visoke kategorije – ono što nam analize potvrđuju je da definitivno dolazi do pozitivne promjene u strukturi gostiju. Ono što je tome prethodilo su velika ulaganja u kvalitetu i ponudu, koja su sad urodila plodom. Taj trend pratimo već više godina, a značajno je porastao u zadnje dvije godine kada su gosti ciljano tražili odmor u hotelima s 5 zvjezdica i luksuznim kućama za odmor koje nude privatnost. Primjerice, u posljednje dvije godine čak 80% novo kategoriziranih kuća za odmor na Kvarneru nosi 4 ili 5 zvjezdica. Smještaj visoke kategorije na destinaciji naravno treba pratiti i kvalitetna ponuda i usluga, u čemu vjerujem da smo uspjeli, jer smo posebice kroz zadnje dvije godine privukli i zadržali tu novu strukturu gostiju tj. goste visoke platežne moći“, ističe direktorica Peršić Živadinov.

„Sastanak Vijeća bila je prilika za analizu prvih šest mjeseci i rezultati su pozitivni. Na 97% smo noćenja iz rekordne 2019., a ohrabruje da rastu i najveća tržišta. Njemačka, koja čini 30%, raste za devet posto, što je dobar znak i glavnom sezonom ćemo možda premašiti 2019. godinu. Važno je istaknuti da se naša ulaganja u kvalitetu i brendiranja pokazuju izvrsnima. Objekti s puno većom kvalitetom i boljim cijenama su konstantno popunjeni, a tu su i svi naši proizvodi, od obiteljskog smještaja, vina i gastronomije te outdoor turizma“, izjavio je župan i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera Zlatko Komadina.

U lipnju je, prema broju noćenja, gotovo dostignut rekord iz lipnja 2019. godine, ostvareno je 2,6 milijuna noćenja, što je 97% noćenja u usporedbi s 2019. i čak 68% više noćenja nego u lipnju prošle godine. Važno je istaknuti da su sve kvarnerske subregije ostvarile više od 90% turističkog prometa iz lipnja 2019. godine. Destinacije u zaleđu Liburnije, Rijeke, Crikveničko-vinodolske rivijere i unutrašnjost otoka Krka ostvarili su fenomenalne rezultate u broju noćenja pa je taj broj bolji i od onog iz prošlogodišnjeg lipnja. Općina Matulji bilježi 6% više noćenja, Grad Kastav 5% više, Grad Bakar 8% više, Općina Viškovo 22% više, Vinodolska općina 14% više, a Općina Dobrinj 22% više noćenja.

Prema broju ostvarenih noćenja, top 3 subregije su otok Krk s milijun noćenja, što je 98% u usporedbi s lipnjem 2019., Cresko-lošinjski otoci s 500 tisuća noćenja i 96% u usporedbi s lipnjem 2019. te Crikveničko-vinodolska rivijera s ostvarenih 405 tisuća noćenja, što je 95% u usporedbi s lipnjem 2019. godine.

Glavna emitivna tržišta su Njemačka, Slovenija i Austrija, pa su gosti iz Njemačke ostvarili 13% više dolazaka i 13% više noćenja u odnosu na lipanj 2019. godine, a više od 100 tisuća noćenja u lipnju su ostvarili i gosti iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije i Poljske.

Gosti na Kvarneru i dalje najviše traže obiteljski smještaj te smještaj u kampovima. U obiteljskom smještaju ostvareno je više od milijun noćenja, što je 9% više od lipnja 2019. i čak 93% više od lipnja 2021. godine, dok je u kampovima ostvareno više od 650 tisuća noćenja, što je 3% više od lipnja 2019. i 67% više nego u lipnju prošle godine.

Uzevši u obzir razdoblje od siječnja do lipnja, ostvareno je preko 4 milijuna noćenja, što je 97% noćenja u usporedbi s istim razdobljem rekordne 2019. te 92% više u usporedbi s 2021. godinom.

Na otoku Krku ostvareno je 35% svih noćenja, 1,4 milijuna noćenja, što je na predpandemijskim razinama, dakle prvih šest mjeseci referentne 2019. godine. U odnosu na 2019. godinu na području Gorskog kotara ostvareno je 15% više noćenja. Jednako kao i u lipnju, osim Gorskog kotara, sve druge kvarnerske subregije ostvarile su gotovo jednak broj noćenja kao 2019. godine ili su s preko 90% ostvarenih noćenja došle vrlo blizu rekordima iz te godine.

Prema broju noćenja, glavna tržišta su Njemačka, Hrvatska i Slovenija. U usporedbi s 2019. godinom, gosti iz Njemačke s 1,2 milijuna ostvarenih noćenja ponovno ruše rekorde, ostvarili su 9% više noćenja i 6% više dolazaka. Slijede gosti iz Austrije, Italije, Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke. 

U prvih šest mjeseci 2022. godine prema ostvarenom broju noćenja kod smještajnih objekata na prvom je mjestu obiteljski smještaj s 1,5 milijuna noćenja, što je 38% od svih ostvarenih noćenja na Kvarneru, slijede hoteli s milijun noćenja, što je 26% od svih ostvarenih noćenja na Kvarneru te kampovi s blizu milijun noćenja, što je 24% od svih ostvarenih noćenja na Kvarneru. U nautici je ostvareno 88% više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a poraste u broju noćenja bilježe i domaći i strani gosti. Kad je riječ o nautici, najviše je gostiju iz Njemačke, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Češke i Švicarske. Zanimljivo je, ističu u TZ-u, da je na tržištu Češke vidljiv trend promjene strukture gostiju pa raste potražnja za smještajem visoke kvalitete, i to prije svega za hotelima i nautičkim charterom.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže