Povežite se s nama

Mozaik

Kvarner proglašen europskom regijom gastronomije 2026.

Objavljeno

na
TZ Kvarnera zajedno sa partnerima Primorsko-goranskom županijom, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Zadrugom proizvođača – udruženjem vinara Kvarner Wines potpisala je ugovor o pristupanju poslovnoj platformi Europska regija gastronomije i osvajanju titule Europske regije gastronomije 2026. godine.

„Iznimno sam zadovoljna, ovaj je ugovor istodobno veliko priznanje, ali i kruna jednog dugotrajnog procesa koji TZ Kvarnera s partnerima – Primorsko-goranskom županijom, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Zadrugom proizvođača – udruženjem vinara Kvarner Wines, proizvođačima lokalnih namirnica, ugostiteljima, lokalnim turističkim zajednicama – vodi već dulje od desetljeća. Iako je službeni početak 2026. godine, već od danas, od trenutka potpisivanja ugovora počinjemo uživati sve privilegije koje status Europske regije gastronomije donosi. Posebno u smislu vidljivosti, ali i utjecaja na sveukupnost turizma unutar naše županije“, istaknula je, iznimno zadovoljna, dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, nakon potpisivanja ugovora s dr.sc. Diane Dodd, predsjednicom IGCAT (International Institut of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism), institucije koju prepoznaje i s kojom surađuju UNESCO i UNWTO.

Važan je to iskorak koji gostima jasno i s ponosom ističe jednu od najvećih prednosti regije, a to je izvrsna raznovrsna hrana i lokalna autohtona vina. Niz višegodišnjih aktivnosti u području razvoja i promocije gastronomije poput projekata Kvarner Gourmet i Kvarner Food, Kvarner Wines, dobivenih oznaka kvalitete poput Michelina, Gault&Millau, JRE, oznaka izvornosti prehrambenih proizvoda, destinaciju su dovele do razine spremnosti za iskorak na međunarodno tržište, međunarodno brendiranje i razvoj lokalne zajednice u pogledu održivosti i daljnjeg isticanja gastronomije kao motiva dolazaka gostiju. Međunarodne oznake kvalitete pridonose ugledu i privlačnosti turističke destinacije. Sve to će se sada zaokružiti izuzetnom titulom Europske regije gastronomije i potvrditi istinski identitet regije na europskoj i svjetskoj razini.

Smjernice koje proizlaze iz strateških dokumenata, kako nacionalnih, tako i regionalnih, a posebice novog Akcijskog plana razvoja gastronomije PGŽ, prepoznaju ulogu i značaj gastronomije kao mnogo šireg područja od same pripreme i konzumacije hrane i vina. Promocija i razvoj eno-gastronomije podrazumijeva zaštitu i promociju lokalne hrane i kulture, održivi razvoj, povećanje kvalitete, povećanje vidljivosti, zatim poticanje međusektorskog povezivanja turizma, poljoprivrede, gastronomije, kulture, obrazovanja, zdravstva i drugih sektora.

Vijest o ispunjavanju svih postavljenih obaveza koje su prethodile potpisivanju ovog važnog dokumenta, kao i otvaranje procesa što će pomoći kako daljnjem razvoju gastronomije, tako i sveukupnosti turizma, oduševila je i župana Zlatka Komadinu.

„Već godinama sustavno, u suradnji s TZ Kvarnera, radimo na brendiranju i pozicioniranju Primorsko-goranske županije kao gastro destinacije, tako da slobodno možemo reći da smo ponosni na vijest o tome da smo postali Europska regija gastronomije za 2026. godinu. Uz izvrsne restorane i konobe u regiji koje nose oznake Kvarner Gourmet i Kvarner Food, značajno su tome doprinijeli i naši slavni chefovi koji su u cijeloj toj priči ekstra klasa. Ova je titula nagrada svima njima i svima nama“, istaknuo je Komadina.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže