Mozaik
Kvarner se može pohvaliti sve većim brojem vlastitih vrhunskih pjenušaca
Primorsko-goranska županija nikad neće moći konkurirati Istri i kontinentalnoj Hrvatskoj količinom proizvedenog vina prvenstveno zbog terena, no zato kvalitetom itekako možemo parirati, a potvrđeno je to na današnjoj prezentaciji pjenušaca koji se proizvode na Kvarneru.
Primorsko-goranska Kašetica u svom je prodajno-izložbeno prostoru u centru Rijeke organizirala prezentaciju pjenušaca koji se proizvode u našoj županiji, a uvodno predavanje održao je enolog Tomislav Pavlešić s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Osim što je upoznao prisutne s poviješću nastanka pjenušavih vina, nije skrivao svoje zadovoljstvo činjenicom da su pjenušci napravljeni na Kvarneru redovno među najbolje ocijenjenim od strane stručnjaka u Hrvatskoj.
Istaknuto je i da je u proteklih nekoliko godina potrošnja pjenušaca u Hrvatskoj porasla za čak 166 posto, a naročito tijekom turističke sezone. Pavlešić je naglasio kako se turisti iznimno zainteresirani za domaće pjenušce, a naročito za one vrhunske kvalitete koje su spremni i dobro platiti.
U našoj županiji vlastite pjenušce proizvodi desetak vinara, a neki od njih dodatno su se danas predstavili u Kašetici zahvaljujući organizaciji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ.