Povežite se s nama


Iz Grada Rijeke su tijekom proteklog tjedna na svojim službenim Internet stranicama objavili opširniju vijest da građani mogu pogledati pojednostavljenu verziju gradskog proračuna za 2017. godinu, kao i to da putem online obrasca mogu već sada poslati svoje komentare na postojeći proračun, ali i prijedloge za proračun za 2018. godinu.

U svojoj objavi, koju je prenio također portal Fiuman.hr, pohvalili su se iz Grada Rijeke primjerice i da cijene prijedloge građana, pa tako kažu da su uvažili veći broj građana koji su tražili povećanje naknada za novorođenčad. Na to su reagirali iz riječke podružnice Hrvatskih laburista – stranka rada te napominju kako je to Grad Rijeka napravio zapravo tek nakon njihovog amandmana na proračun.

“U objavljenom tekstu predstavljate aplikaciju Proračun(ajme), koja omogućava građanima da aktivno svojim prijedlozima sudjeluju u kreiranju proračuna za 2018. godinu te kao primjer dobre prakse navodite sljedeće: “Tijekom prošle godine, zahvaljujući između ostalog i praćenju statistike biranja programa i projekata u proračunskoj igri Proračun(ajme) povećane su naknade za novorođenčad kao jednu od najčešće biranih projekata na ponuđenoj listi”.

Ne ulazeći u rezultate dobivene kroz aplikaciju, smatramo da je zbog potpunog i pravilnog izvještavanja vaših čitatelja trebalo uzeti u obzir činjenicu da su naknade za novorođenčad u Gradu Rijeci povećane prvenstveno zbog amandmana na proračun za 2016. i projekcije za 2017. i 2018. godinu u visini od 500.000 kn, koji su na sjednici održanoj 22. prosinca 2015. godine podnijeli Hrvatski laburisti-Stranka rada, a koji je prihvaćen od strane gradonačelnika i usvojen od strane Gradskog vijeća, što je lako provjeriti na stranicama Grada Rijeke.

Isto tako moramo naglasiti da su Hrvatski laburisti-Stranka rada na sjednici održanoj 22. prosinca 2016. godine podnijeli amandman na proračun za 2017. te projekcije za 2018. i 2019. godinu u visini od 300.000 kn, u svrhu povećanja naknade za svako drugorođeno i trećerođeno dijete u gradu, koji je gradonačelnik također prihvatio i Gradsko vijeće usvojilo. Dakle na kraju pozdravljamo ovu dugogodišnju praksu koja građanima Rijeke omogućava da aktivno sudjeluju u sukreiranju gradskog proračuna, što pokazuje transparentnost grada po ovom pitanju, ali isto tako želimo naglasiti da postoje stranke poput Hrvatskih laburista koje konkretno rade na boljitku tih građana”, poručuju Laburisti u svom reagiranju koje potpisuje predsjednik riječkog ogranka Vedran Sabljak.