Povežite se s nama

Mozaik

Lampice i sladoled od kuhanog vina donijele pobjedu Rijeka Adventu u usporedbi sa Zagrebom

Objavljeno

na

Foto: Mija Dropuljić




Zagreb već posljednjih nekoliko godina ima jedan od najboljih Advenata u Europi, ali zato posljednje dvije godine i Rijeka itekako ubrzanim korakom pristiže hrvatsku metropolu po tom pitanju, a zanimljivu usporedbu napravila je blogerica Mija Dropuljić za Super1/Telegram. U zaključku i usporedbi kao svog favorita ipak ističe Advent u Rijeci, a za tu pobjedu presudne su bile dvije stvari – 17 kilometara lampica i sladoled od kuhanog vina na Gradini!

Zagrebački Advent možda ima više kilograma mesa i šećera, više litara kuhanog vina i gina i gastro ponudu koja nadilazi klasična jela, ali nema tako predivan prizor kao onaj koji me dočekao na Trsatskoj gradini. U Zagrebu svi čekaju paljenje lampica na Zrinjevcu, no paljenje čak 17 kilometara lampica na Trsatu je sigurno bio prizor za pamćenje. Obišla sam brojne božićne sajmove u Europi, no moram priznati da me osvijetljena Trsatska gradina oduševila. Ona toliko bliješti da se kilometri lampica vide čak iz samog centra Rijeke. Unutar same utvrde postoji par slatkih kućica koje pretežito nude kuhano vino ili gin te druga alkoholna pića, a tu se nalazi i slatko uređen foto kutak, stvoren za Instagram feed.

Glavni gastro dio nalazi se pored malog klizališta gdje u par kućica možete naći nekoliko zanimljivih ponuda koje ne odskaču previše od klasičnih jela, kao što su kobasice sa zeljem, burgeri, krumpirići i fritule. Cijene su nešto niže nego one u Zagrebu, no zato su porcije ponešto veće. Cijene burgera iznose oko 40 kuna, kobasice se kreću oko 25 kuna, dok za fritule trebate odvojiti oko 20 kuna. Na Trsatskoj gradini svakako trebate isprobati tri stvari. Za ljubitelje čokolade tu je mousse od nougata s komadima prhkog lisnatog tijesta, keksom, lješnjakom koji je uz to zaliven toplom čokoladom po cijeni od 26 kuna.

Kruškoni, Bakin lijek, Snjeguljica, Marunela, Bombardino i Tikvan nazivi su toplih koktela od kojih neki obećavaju i liječenje svih bolova, a druga su stvar koju ne bi bilo dobro propustiti na Adventu u Rijeci. Zato, ako ste se zasitili kuhanog vina ili gina ovi kokteli po cijeni od 30 do 45 kuna pravi su izbor za vas.

Osobno sam veliki obožavatelj slatkog i niti jedan Advent ne može proći bez da isprobam nešto novo. Na Adventu na Gradini pronašla sam novi slatki izazov i treću stvar koju preporučujem da isprobate – sladoled od kuhanog vina. Da, dobro ste čuli, kuhanog vina. Po cijeni od 15 kuna dobit ćete u maloj posudici jedan od najzanimljivijih sladoleda posljednjih godina. Možda na prvu djeluje kao izrazito mala porcija, no ovaj sladoled bogatog i veoma neobičnog okusa teško je pojesti više od par žličica. Kakvog je okusa? Doslovno kao kuhano vino – pravi must za sve one koji vole isprobavati nove okuse.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram