Povežite se s nama

Vijesti

Lani je u Rijeci otvorena masonska loža, većina članova su poduzetnici i odvjetnici

Objavljeno

na

Jean-Philippe Hubsch (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)Večernji list je u travnju 2019. godine objavio razgovor s Jean-Philippeom Hubschom koji nije tajio da je stigao u Hrvatsku kako bi u Rijeci osobno kao Veliki majstor Grand Orient de France, najvećeg masonskog reda u Francuskoj i prvog među liberalnim redovima u svijetu nazočio otvorenju nove masonske lože.

To je tema koja tada nije izazvala prevelik interes, no kako je posljednjih dana stigla u apsolutno sve medije te je glavnog državnog odvjetnika koštala pozicije, prenosimo dio intervjua s Hubschom prilikom posjete Rijeci.

Hrvatsku je posjetio Jean-Philippe Hubsch (57), Veliki majstor Grand Orient de France, najvećeg masonskog reda u Francuskoj i prvog među liberalnim redovima u svijetu. O njegovu utjecaju dovoljno govori podatak da slovi i kao neformalni savjetnik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Za razliku od hrvatskih masona, on istupa relativno često, a u ekskluzivnom intervjuu za Večernji list odlučio je objaviti da je red Grand Orient de France proširio svoje djelovanje i na Hrvatsku. U svoje okrilje primio je novu ložu sa sjedištem u Rijeci.

Kako je izgledao vaš uspon u svijetu slobodnih zidara od učenika do Velikog majstora? “Masoneriji pripadam već 28 godina. Inicirao me prijatelj odvjetnik koji se otvorio i pričao mi o svome članstvu u bratstvu. Tada sam studirao političke znanosti i pravo, ali i dosta čitao o masonima pa, kada se pružila prilika, želio sam ono o čemu sam čitao provjeriti iznutra. Iako se masonska tradicija često sa starijih članova prenosi na mlađe, u mojoj obitelji nije bilo ni jednog masona, ja sam prvi. Među slobodne zidare ušao sam u ključnom trenutku, kada mi je bilo 30 godina, dok sam gradio konstrukciju svog profesionalnog i privatnog života. Petnaest godina poslije, već sam bio starješina svoje lože, a poslije toga obnašao i nacionalne funkcije. Potom sam imenovan poglavarom slobodnih zidara francuske regije Metz, 2008. postao sam predsjednikom masonskog parlamenta, a obnašao sam i zakonodavne, sudske i izvršne dužnosti. Danas naš red okuplja 54.000 članova, braće i sestara.”

Zašto ste odlučili istupiti u hrvatskoj javnosti? “Želio sam objaviti da je naš red, Grand Orient de France, prvi put u svojoj povijesti protekle subote otvorio jednu ložu u Hrvatskoj, i to u Rijeci. Sada ih diljem svijeta, uključujući riječku, imamo 1361. Naravno da ne idem osobno na otvaranje svake lože, ali budući da je prva na hrvatskom tlu, za nas je to važan događaj.”

Kako je izgledalo formiranje riječke lože? “To je simbolična ceremonija. Bila je riječ o integraciji, što znači da su masoni iz Rijeke već otprije djelovali pri neslužbenoj loži pa su nas pitali mogu li biti primljeni. I bili su, ali nakon detaljne provjere ozbiljnosti i vrijednosti za koje se zalažu, što je potrajalo godinu dana. Velika je to birokracija i puno putovanja, no onda je naš savjet zaključio da su ozbiljni i tako je upriličena ceremonija za integraciju u Grand Orient de France.”

Koliko riječka loža broji članova i kojih su profesija? “Zasad ih je 14, i to je standardna brojka za novu ložu u inozemstvu, dok nova loža u Francuskoj uvijek broji 21 člana. Koliko sam čuo, a mnoge sam tek sad osobno upoznao, većina su poduzetnici i odvjetnici, ljudi na visokom položaju. Za temelj nove lože važno je da njeni članovi imaju uspješan profesionalni, poslovni put.”

Jeste li upoznati s masonskom scenom u Hrvatskoj? “Poznato mi je da u Hrvatskoj postoje nama bratske organizacije koje pripadaju liberalnom redu, s kojima ćemo biti u dobrim partnerskim odnosima. Problem je što u istočnoj Europi postoji tendencija masonerije koje su zapravo biznis skupine, koje zahtijevaju visoke članarine, što je daleko od naših vrijednosti. Mi mislimo da to škodi našoj motivaciji i masoneriji uopće.”

Cijeli intervju možete pročitati na portalu Večernjeg lista.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram