Povežite se s namaU petak, 15. lipnja pobjednik Filmskog festivala Sundance, Leptiri, svoju je premijeru imao u Rijeci i tako otvorio sezonu prikazivanja filmova na otvorenom u Art-kinu. 

Okupljanje je započelo uz veselu atmosferu riječkog benda PachaMama Street Connection, koji je goste zabavljao prije same projekcije. Potom je ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković pozdravila publiku i pozvala ih da uživaju u filmu Leptiri koji je prikazan u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz Art-kino. Film je to koji je osvojio Glavnu nagradu žirija na prestižnom Međunarodnom festivalu u Sundanceu. Iako film razmatra ozbiljne teme obiteljskog razdora i razdvojenosti, redatelj je postigao priličnu dozu humorističnosti uvodeći bizarne i pretjerane epizode i detalje u film, na što je riječka publika pozitivno odreagirala. Sve ulaznice su rasprodane, kino na otvorenom bilo je potpuno popunjeno. Nakon projekcije druženje se nastavilo uz DJ-e Radio Roža.

Nakon otvorenja, ovog vikenda publiku očekuju još dva filma u mediteranskom duhu. Prvi je španjolska povijesna drama iz 19. stoljeća Div o dva brata, od kojih je jedan iznimno visok, zbog čega se odlučuju na život u zabavljačkom svijetu cirkusa i uličnih nastupa, nadajući se da je to lakša opcija od rada u poljoprivredi. No i taj svijet prepun je intriga i poteškoća. U nedjelju, 17. lipnja na Ljetnom kinu prikazat će se talijanska romantična drama Skrivena boja stvari, o slijepoj osteopatkinji Emmi i njezinom klijentu koji polako postaje fasciniran blagom i neobičnom osobnošću te liječnice, te razvijaju neočekivan i nekonvencionalan odnos.

U narednih mjesec i pol Ljetno Art-kino prikazivat će filmove na otvorenom svaku večer u 21 sat i 30 minuta. Neki od filmova na repertoaru u sljedeća dva tjedna su talijanski Ciambra, film koji s brutalnom autentičnošću prikazuje odrastanje 14-godišnjeg Pia u romskoj zajednici u Kalabriji, Sicilijanska bajka, film koji maestralno ujedinjuje politički komentar s bajkovitim elementima fantastike i ljubavnom pričom, uspješna SF drama Joachima Triera, Thelma. Na programu su također i Gnjev mirnog čovjeka, žanrovska studija o španjolskom mačizmu, Ciklus španjolskog filma koji uključuje pomalo zastrašujući kultni film Slatko spavaj, o zlokobnoj opsjednutosti portira stanarkom zgrade u kojoj radi, te misteriozni krimić poznatog španjolskog redatelja Alejandra Amenábara, Tezu. Na Ljetnom Art-kinu će se 27. lipnja prikazati i možda najljepši film o ljetu ikad snimljen, senzualni film Ingmara Bergmana Ljeto s Monikom. Bogat program filmova na otvorenom trajat će sve do kraja srpnja.