Povežite se s nama
Na današnji dan, 30. Travnja 1944. godine u selu Lipa u Općini Matulji, njemačko-talijanski okupatori izvršili su strahovit zločin. Tog je dana spaljeno čitavo selo. Uništeno je gotovo 135 objekata, a ubijeno je 263 žitelja Lipe, većinom žena, djece i staraca. Ovaj strašni masakr uspjeli su pukim slučajem preživjeti samo jedan starac i jedna žena. Dokaze o ovom zločinu ostavili su njegovi počinitelji koji su sve događaje zabiljeižli fotografskim aparatom.

Prema dostupnim informacijama pokolj su počinili vojnici SS Polizei regimente Bozen iz talijanskog grada Bolzano u znak odmazde jer su nekoliko dana ranije pripadnici NOB-a izvršili napad na neprijateljsku kolonu u blizini Rupe. Osim stanovnika Lipe, tog su dana zatvarani i ubijani stanovnici obližnjih mjesta: Mune, Žejane, Veli Brgud i Zvoneća.

Mjesto Lipa postalo je svojevrsni simbol otpora stanovništva Krasa i Kvarnera protiv nacizma i fašizma. U obnovljenoj zgradi seoske škole danas je smještena memorijalna zbirka koja podsjeća na zločin izvršen na današnji datum. U Lipi i obližnjoj Rupi postoji nekoliko spomenika koji stanovnike tog kraja podsjećaju na najstrašnije zločine koji su zadesili ovaj kraj.