Povežite se s nama

Na svečanoj skupštini Liste za Rijeku sinoć obilježena je 10. obljetnica od osnutka stranke te  prihvaćena stranačka programska deklaracija. Predsjednik stranke Danko Švorinić ocijenio je da bez potpore Liste za Rijeku i regionalnog bloka kojemu pripada nitko neće moći pobijediti na sljedećim lokalnim izborima u Rijeci te da će suradnja s drugima ovisiti o tome koliko su drugi spremni prihvatiti njihove programe ljude i viziju razvoja grada, navode u svom priopćenju za medije koje prenosimo u cijelosti:

– Sljedeće godine pred gradom Rijekom je idealan scenarij, NK Rijeka osvoja nogometno prvenstvo, a regionalisti dolaze na vlast u gradu, poručio je.

Švorinić je poručio je da je u proteklom desetljeću stranka postala neizostavni dio političkog života Rijeke te da je iza nje 10 godina borbe za decentralizaciju, vrijednosti antifašizma, multietničnost i socijalne pravednosti. Svo to vrijeme su dosljedna gradska oporba, najkritičniji kada treba ali i kontruktivni kada je trebalo spašavati radna mjesta kao u slučaju 3.maja.

Istaknuo je da Lista za Rijeku zagovara reindustrijalizaciju grada, a javnost tu stranku najviše prepoznaje po borbi protiv centralizacije, nacionalizama svih boja i po borbi za riječki identitet. Rekao je da stranka uspješno završava svoju povijesnu borbu za priznavanje povijesne trobojne zastave Rijeke kao službene zastave grada.

– Nije zastava bitna kao komad tkanine ali jest kao simbol i precizan indikator stanja svijesti u gradu jer što je nacionalizam u gradu i državi bio jači to su bili jači otpori prema trobojnici, riječkim simbolima i riječkom identitetu.
A odluka u Gradskom vijeću je bila jednoglasna iz čega proizlazi da dugoročno u toj borbi pobjeđujemo, zaključio je uz konstataciju da Lista za Rijeku neće dopustiti da se bilo tko poigrava s legitimnim odlukama građana.

  – U Rijeci nacionalizam nikada nije prevladao, ali je grad  uvijek lošije prolazio u takvim sustavima jer Rijeci ne odgovara zatvaranje u uske granice i centralizam u kojem Riječani rade za interese Zagreba, Beograda ili Rima. Vrijeme je da počnu raditi za svoj interes, zaključio je.

Na svečanom dijelu skupštine prigodne su govore održali predsjednik ŽO HNS-a Marko Boras Mandić koji je ocijenio kako bi se bez Liste za Rijeku u proteklih deset godina ugasila borba za riječki identitet, predstavnici Talijanske Unije i riječke zajednice Talijana Maurizio Tremu i Marin Corva koji su stranci odali priznanje na ustrajnoj borbi za prava manjina te dopredsjednik Lige socijaldemokrata Bojan Kostreš koji je istaknuo slične probleme svih regionalista na Balkanu. Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić ocijenio je kako je prerastanjem PGS-a iz gradske u županijsku stranku nedostajala stranka profila Liste za Rijeku, a predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuo brojne sličnosti i gotovo identičan sustav vrijednosti uz želju za nastavkom suradnje na sljedećim lokalnim izborima.

U programskoj deklaraciji usvojenoj na radnom dijelu skupštine ističe se da će se Lista za Rijeku svojim političkim djelovanjem zauzimati za kvarnersku regiju i Rijeku kao kvarnersku metropolu, racionalizaciju lokalnih jedinica, riječki i kvarnerski identitet, za rasterećenje građana i gospodarstva i za riječku luku kao glavno gospodarsko čvorište regije. Podupirat će sposobnost ispred podobnosti, regionalnu razvojnu agenciju s kompetentnim profesionalcima, zaštitu okoliša, otvoreni grad i regiju i prava svih jezičnih zajednica po načelu nadstandarda, uključujući pravo na dvojezičnost i natpise u lokalnim jedinicama u kojima srpska manjina brojnošću prelazi 20 posto te u djelovima Rijeke u kojima djeluje autohtona talijanska manjina.