Povežite se s nama

Vijesti

Lista za Rijeku: Zaposlenicima Grada, gradskih tvrtki i ustanova plaće dolje za 30%

Objavljeno

naU Rijeci određene mjere za pomoć poduzetnicima i obrtnicima već su donijete, no Lista za Rijeku sad je izašla s cijelim nizom značajnijih mjera koje predlažu hitno donijeti. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Lista za Rijeku prve antikrizne mjere Grada Rijeke ocjenjuje hrabrima i pravovremenima. Radi se o mjerama koje su obuhvatile sve poslovne subjekte kojima je mjerama Kriznog stožera privremeno zabranjen rad, a obuhvaćaju tromjesečni otpis plaćanja zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu Grada Rijeke ili gradskih tvrtki, za korištenje javnih površina za terase i montažne objekte te za zakup zemljišta u vlasništvu Grada Rijeke, otpis naplate komunalne naknade i spomeničke rente te usluga KD Čistoća.

S obzirom da još nije moguće procijeniti ukupni efekt krize i antikriznih mjera, ocjenjujemo da je u ovom trenutku najispravnije sve mjere donositi na tromjesečnoj razini. Jednako tako, smatramo da bi u ovom trenutku, osim rasterećenje poduzetnika i pomoći najugroženijima, prioritet trebali imati i potezi koji će pokazati solidarnost gradske uprave s građanima.

U tom smislu predlažemo da se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća donesu sljedeće mjere koje bi vrijedile za travanj, svibanj i lipanj:

-Smanjenje plaća djelatnicima u gradskoj upravi, javnim ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu grada za 30% (manje postotno smanjenje vrijedilo bi za niže iznosa plaća kako bi se osiguralo da svaki takav djelatnik dobije barem minimalnu plaću)

-Obustava plaćanja naknada za članstva u Upravnim vijećima javnih ustanova u 100% iznosu

-Obustava naknada za članstva u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Rijeke u 100% iznosu

-Obustava plaćanja naknada članovima Gradskog vijeća i radnih tijela u 100% iznosu

-Otpis naplate građanima svih gradskih servisa koji zbog krize nisu u funkciji (vrtići i sl.)

-Preusmjeravanje sredstava izvorno namijenjenih za održavanje događaja koji se nisu ili neće održati (u djelatnosti kulture, sporta, obrazovanja i sl.) na održavanje  primanja zaposlenih u tim djelatnostima

-Pomoć poduzetnicima kojima nije dozvoljen rad, a nalaze se u najmu prostora koji nisu u gradskom vlasništvu

-Povećati iznos sredstava za socijalne programe osoba koje su posebno pogođene krizom izazvanom epidemijom koronavirusa

-Rebalansom proračuna preusmjeriti dio sredstava planiranih za subvencije TD Rijeka 2020. (smanjena programska aktivnost) i KD Autotrolej (smanjeni intenzitet rada)

-Stvaranje gradske krizne mreže distribucije hrane kućanstvima u svrhu očuvanja javnog zdravlja

-Hitno osiguravanje prostora na kojem bi OPG-ovi građanima mogli nuditi proizvode, a koji bi zadovoljio mjere zaštite od virusa

-Pokretanje inicijative za izmjenom Zakona kako bi se u svrhu povećanja socijalnog programa privremeno mogla koristiti i namjenska sredstva komunalne naknade”

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram