Povežite se s namaZdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije već deset godina u kontinuitetu organizira ljetovanja za siromašnu djecu iz raznih područja Republike Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Ove godine, po prvi puta, osim dolaska djece Srebrenice i djece Vukovara, skauti su uz potporu Riječke nadbiskupije, Primorsko-goranske županije i Prve sušačke hrvatske gimnazije iz Rijeke organizirali dolazak djece iz Republike Srpske, područja Banjalučke biskupije (župe Prijedor, Ljubija, Dubica i Doboj). Tridesetak mališana boravi od 1. do 8. srpnja u Pastoralnom domu bl. Alojzije Stepinac u Driveniku, sjedištu Zdruga katoličkih skauta Hrvatske.

Uz bogat program ispunjen kupanjem na plažama Kvarnera, upoznavanje Rijeke, Trsata i Opatije, niz radionica međusobnog uvažavanja i upoznavanja znamenitosti kraja u kojem borave kao i posjet kinu u trgovačkom centru, danas su djeca uz pratnju svog svećenika Marka Vidovića susrela sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom, Riječkim nadbiskupom dr. Ivanom Devčićem, pročelnicom za odgoj i obrazovanje Editom Stilin te ravnateljicom Prve hrvatske sušake gimanzije Đuditom Franko.

“Naravno da rušimo neke barijere u dimenziji naše otvorenosti i truda da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna onoliko koliko možemo. Zahvaljujem se Riječkoj nadbiskupiji koja nas prati, Primorsko-goranskoj županiji, Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci i svim ljudima koji nam pomažu u svim našim nastojanjima da pomognemo onima kojima je to potrebno”, rekao je vođa Katoličkih skauta Marin Miletić.

Župan Zlatko Komadina ukratko je upoznao djecu sa znamenitostima Primorsko-goranske županije te uručivši im prigodne poklone zaželio im dobar provod i lijepe uspomene koje će ponijeti sa sobom.

“‘Naša je županija niz godina, od početka rata u Hrvatskoj, uključena u humanitarno djelovanje, prije svega kroz kamp djece Vukovara u Lošinju koji traje već 15 godina. Iza toga krenula je suradnja i s Riječkom nadbiskupijom koja kroz svoju skautsku ekipu prihvaća djecu Srebrenice, evo sada i iz Bosne i Hercegovine, ovaj dio iz Republike Srpske. Također, kad su u Ukrajini krenula ratna zbivanja, prihvatili smo i dio djece iz onih ratom zahvaćenih područja. Mislim da je jednostavno misija nas svih da pomažemo jedni drugima”, rekao je Komadina.

Nadbiskup Devčić zahvalio se Primorsko-goranskoj županiji , Gradu Rijeci, Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji što potpomažu ovakve projekte te svojim dobrim djelima stvaraju mogućnost da i drugi čine dobra djela.

“Meni je također drago što se skautski pokret širi iz Rijeke širom Hrvatske. Bitno je da se mlade na pravi način odgaja, a to je u duhu ‘lozinke’ našega grada pod kojom je on postao Europska prijestolnica kulture 2020. godine – luka različitosti. Drugim riječima, svi smo mi različiti, htjeli mi ili ne htjeli, ali je uvijek temeljno da smo svi zapravo ljudi. Evo, unatoč svim tim razlikama, zajedno smo sada tu, sa istim željama, sa općim ljudskim potrebama i važno je da u tom duhu žive djeca, mladi i odrasli. Ljudi danas širom svijeta žive pomiješano kad je riječ o nacionalnostima, rasama, vjerama, svjetonazorima i kulturama… Svijet je danas jedno veliko selo, zadaća nas starijih je da pomažemo tom svijetu, svojim primjerom učimo mlade kako se ponašati i stvarati zajedništvo među ljudima, a ne podjele te učiti ih ono osnovno – kako biti svoj, ali i tražiti ono što nas povezuje, a toga ima puno više nego što nam se nekad čini.”