Povežite se s nama

Vijesti

Lučin: Svi trebaju nositi maske, poslušajmo Kineze koji imaju daleko više iskustva

Objavljeno

na

Bivši rektor Sveučilišta u Rijeci, Pero Lučin, a danas predstojnik Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju na Medicinskom fakultetu, ove je nedjelje na svom Facebook profilu iznio svoje mišljenje treba li nositi zaštitnu masku u vrijeme epidemije koronavirusa.

Generalni direktor Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, George Gao, ovih je dana izjavio da je najveća greška Europljana što ne nose maske.

U raspravu se uključio i Lučin, koji se slaže s takvim razmišljanjem.

“Mislim da je velika greška svih koji tvrde da maske ne treba nositi i da je to jako pogrešna poruka. Uostalom, valjalo bi poslušati nekoga tko ima daleko najviše iskustva. Osim toga, tvrdnja da maske ne treba nositi je jako nelogična – jer glavni problem ovoga virusa je što se uvelike širi asimptomatski. To znači da mnogi ne znaju da su zaraženi. Dakle, krivo je ako se tvrdi da masku treba nositi samo kad imamo respiratorne simptome. Svi trebaju nositi maske!

Uostalom, nitko ne zna koliko maska štiti, odnosno ne štiti. Virus ne putuje zrakom već kapljicama koje su znatno veće od virusa. Neka maska štiti i 10% – puno je. A mišljenja sam da štiti daleko više od 10%. Uostalom, to nam kaže i direktor Kineskog centra”, poručio je Lučin.

Naravno, problem je nedostupnost zaštitne opreme građanima.

“Slažem se, proizvodnja maski bi trebala biti jedan od najvažnijih strateških prioriteta. Mislim da nije dobro jednostavno konstatirati – maski nema. Treba ih početi proizvoditi. To baš i nije neka sofisticirana tehnologija da je ne možemo relativno brzo svladati.

Trebali bismo naučiti i lekciju koju nam je dala priroda. 98% svih infekcija sprječavaju mehanizmi prirođene imunosti (fizičke i kemijske barijere – to učimo studente), a svega 2% sofisticirani mehanizmi temeljeni na naprednom prepoznavanju, receptorima i sistemskoj imunosti. Mislim da maska, izbjegavanje socijalnih kontakata i promjene ponašanja rješavaju 98%”, istaknuo je Lučin.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram