Povežite se s nama


U Salonu Grada Rijeke održan je zajednički prijem Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije za makedonsku veleposlanicu u Hrvatskoj Nj.E. Danielu Karagjozosku, koja u Rijeci boravi u svom prvom službenom posjetu. Na prijamu je bilo riječi o proširenju gospodarske suradnje između Makedonije i Primorsko-goranske županije, mogućnosti bolje prometne povezanosti i unapređenju turizma.

Veleposlanicu Karagjozosku primili su gradonačelnik Vojko Obersnel,  župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina, zamjenik župana Petar Mamula, pročelnik Ureda županije Primorsko-goranske Goran Petrc, te predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac. U pratnji Nj.E. Daniele Karagjozoski bili su gospodin Ilija Hristodulov, predsjednik Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj te prof.dr.sc. Goran Kalogjera, počasni konzul Republike Makedonije u Rijeci.

Zaželjevši dobrodošlicu makedonskoj veleposlanici, gradonačelnik Obersnel je izrazio zadovoljstvo suradnjom Rijeke i Bitole, ali i suradnjom s drugim makedonskim gradovima. Dodao je kako Grad Rijeka podupire aktivnosti makedosnke nacionalne manjine u Rijeci, te naglasio kako gospodarska suradnja uvijek može biti bolja. Obersnel je kazao kako vjeruje da će se ta suradnja u narednim godinama razvijati i jačati, a naročito pristupanjem Makedonije Europskoj uniji. Župan Komadina pohvalio je rad makedonske manjine i zajednice u PGŽ te istaknuo kako Županija financijski podupire njihov rad.

Zahvaljujući na prijamu, Nj.E. Daniela Karagjozoska je istaknula kako vrlo dobro poznaje Rijeku te kako joj je naročito važno čuti o kvaliteti i zadovoljstvu života makedonske manjine u gradu. Zahvalila se što Rijeka promiče i širi makedonsku kulturu te podupiru makedonsku zajednicu.

Makedonska je veleposlanica u posjet Rijeci došla s vrlo jasno definiranim ciljem, a to je da  započne otvorenu suradnju u pogledu gospodarstva između dviju zemalja. U tom je kontekstu naglasak stavila na turizam, budući da je najveći problem Makedonije prometna povezanost. Naime, veleposlanica je zatražila potporu grada Rijeke i PGŽ za uspostavu charter avio veze iz naše županije prema makedonskim gradovima, te obrnuto. Naime, za sada jedina postojeća redovita zračna linija prema Makedoniji jest ona iz Zagreba u Skopje, koja je vrlo skupa. Nj.E. Karagjozoski je dodala kako je potrebno povezati se i s ostalim gradovima i to niskobudžetnim letovima, budući da makedonski životni standard nije visok.Veleposlanica je naglasila kako Makedonija, premda kontinentalna zemlja, ipak ima mnogo toga ponuditi turistima, a uz to, tu su i najniže cijene u regiji. Nadovezala se podatkom kako je u 2013. godini svega 2000 Hrvata posjetilo Makedoniju, što je ocijenila premalim brojem, a to potvrđuje iznimno loše prometne veze.U nastavku svog posjeta, veleposlanica će održati i sastanak sa Hrvatskom gospodarskom komorom, gdje će detaljnije i konkretnije razgovarati o ekonomskim prilikama i mogućoj suradnji hrvatskih i makedonskih poduzetnika.Gradonačelnik Obersnel i župan Komadina ocijenili su dosadašnju suradnju s Makedonijom vrlo kvalitetnom te naglasili kako je od obostranog interesa da se ista nastavi, te izrazili punu podršku prijedlozima koje je uputila veleposlanica Karagjozoski.

Grad Rijeka