Povežite se s nama

Gradonačelnik Vojko Obersnel, župan Zlatko Komadina i glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović otvorili su manifestaciju „Poslovni uzleti grada Rijeke i Primorsko-goranske županije“, što se održala u prepunoj Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Uz besplatne poslovne edukacije za poduzetnike, obrtnike i sve zainteresirane za usvajanje poslovnih vještina, održana je i panel diskusija o decentralizaciji i jačanju fiskalnih kapaciteta lokalne i regionalne samouprave.„Svi mi koji radimo u javnom sektoru moramo prepoznati značaj poduzetništva, pogotovo malog poduzetništva. Ako tko to može i mora, to smo upravo mi u Rijeci koja je u proteklih 25 godina doživjela veliku tranziciju kao rezultat promjena društvenog uređenja, obrambenog rata i pogrešnog modela privatizacije koji je dotukao i ono malo što je moglo preživjeti. Koliko god su nekad u Rijeci dominirali veliki poduzetnici, danas imamo potpuno različitu situaciju i u Rijeci dominiraju mali poduzetnici”, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel otvarajući manifestaciju.

Podaci pokazuju žilavost i inovativnost tog sektora, jer mali poduzetnici u Rijeci sudjeluju s preko 53% zaposlenih, 40% ukupnih prihoda i dobiti, ali i s više od 40% ostvarenih investicija u 2015. godini. „Možemo reći da su, analizirajući tu godinu u svim segmentima, riječki mali poduzetnici podigli svoja krila. Posebno veseli rast građevinarstva koje je ostvarilo rast prihoda od gotovo 50% s ukupnim prihodom od milijardu kuna, što nas vraća na razinu iz 2007. godine“, rekao je Obersnel, dodajući  da rastu i ostali pokazatelji, poput broja zaposlenih u svim djelatnostima, a naročito u umjetnosti, zabavi i rekreaciji za 41%, a u pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane za 11%. Sve to ukazuje na okretanje Rijeke prema urbanom turizmu koji je do prije 7-8 godina bio gotovo nepoznanica u gradu.

Gradonačelnik Obersnel također je istaknuo da su pred Rijekom dva izazovna projekta, EPK i Urbana aglomeracija Rijeka, za koja očekuje da će malim poduzetnicima dodatno dati vjetar u leđa.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da je Primorsko-goranska županija prema pokazateljima iz 2015. jedna od županija s najjačim poduzetništvom u Republici Hrvatskoj. „Država treba stvarati kvalitetno poslovno okruženje, uvjete kvalitetnu investicijsku klimu, uvjete za edukaciju poduzetnika, stvarati startupove i mala poduzeća koja se bave prije svega tehnologijama“, rekao je Komadina.

Glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović kazao je da su „Poslovni uzleti“ u dvije i pol godine održavanja postali snažan alat u nastojanju da hrvatski mali poduzetnici podignu razinu svog znanja i poduzetničkih kompetencija do razine konkurentnosti u Europskoj uniji. „Malo poduzetništvo predstavlja kapilarni sustav čitavog društva, ne samo gospodarstva. Naravno, bez ulaganja u znanje i inovativnost neće biti napretka ni u ovom segmentu, stoga je jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta naučiti poduzetnike kako da inovativno razmišljaju”, rekao je Šimatović.

Nakon pozdravnih govora održana je panel diskusija pod nazivom „Decentralizacija i razvojna uloga lokalnih zajednica“ u kojoj su, uz župana Komadinu i gradonačelnika Obersnela, sudjelovali i gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Svi oni složili su se da je decentralizacija nešto o čemu se stalno govori, no po tom pitanju malo što i događa. Raspravljajući o jačanju fiskalnih kapaciteta u svjetlu najavljene porezne reforme, zaključili su da je ona potrebna radi smanjenja cijene rada, odnosno bruto dijela plaće, ali da postoji velika opasnost da će, kao i sve ranije, ići na štetu fiskalnih kapaciteta lokalne i regionalne samouprave, zbog čega Vlada RH treba donijeti i odgovarajuće kompenzacijske mehanizme.

„Porezna reforma zadire u prihode lokalne i regionalne samouprave, koji mahom čine okvir za poslovanje poduzetnika. Građanima će se tako na državnoj razini nešto dati, ali na lokalnoj razini oduzeti, i to je problem“, rekao je Obersnel, dodajući da je Grad Rijeka kroz ranije promjene Zakona o porezu na dohodak i dvije mini-reforme, u pet godina pretrpio smanjenje prihoda od ukupno 4,5 milijarde kuna. Procjenjuje se, također, da će Grad i ova nova reforma koštati između 1,4 i 2 milijarde kuna.

Po završetku panel diskusije započele su besplatne edukacije za sve prijavljene sudionike te predavanja Krešimira Delača s temom „Gdje mi je nestao novac i kako ga opet stvoriti?“, Krešimira Jusupa iz HT-a o tome kako nove tehnologije mogu olakšati svakodnevne poslovne izazove te Nikole Nikšića o „Upravljanju financijskim rizicima“.

“Poslovni uzlet Primorsko-goranske županije i grada Rijeke” održava se po treći put u Rijeci u sklopu projekta Poslovnog dnevnika “Poslovni uzlet”, u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom.

Grad Rijeka