Povežite se s namaNa danas održanoj konferenciji za medije u hotelu Villa Schubert u Iki, predstavljena je nova manifestacija „Šparuge i vino“, koju organizira Udruga Ikarski barkajoli. Cilj manifestacije koja će se održati u nedjelju, 23. travnja u Iki je sljubiti šparogu, autohtonu namirnicu ovog kraja s vrhunskim hrvatskim vinima: vina Prelac iz Momjana, vina Galić iz Velike i vina Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Bogati program manifestacije predstavili su Vjekoslav Zahej, predsjednik Udruge Ikarski barkajoli, Robert Benzija, šef kuhinje Ville Ariston i Kristian Kozmić, šef kuhinje Ville Schubert.

Savršen smještaj Opatije odražava se i na opatijskim stolovima. Kreativne gastronomske kombinacije počivaju na spoju primorske i kontinentalne kuhinje, nezamislive bez besprijekorno svježih lokalnih organskih namirnica, od kojih se u proljeće posebno ističe divlja šparoga koja se može pronaći na obroncima Učke. Šparoga je glavna zvijezda proljetnih jelovnika restorana i konoba Opatijske rivijere, a brojnim festivalima u čast ove vrhunske namirnice pridružila se i manifestacija Šparuge i vino u Iki.

Zahvaljujući Udruzi Ikarski barkajoli Opatija će dobiti još jedno atraktivno gastro događanje, a brojni posjetitelji imat će priliku uživati u specijalitetima od šparoga i vrhunskim hrvatskim vinima. Turistička zajednica grada Opatija prepoznala je značaj ove manifestacije te ju je pomogla kroz financijsku i logističku potporu i promidžbene aktivnosti. Ova manifestacija ujedno je i uvertira i najava Gourmet priče Opatijske rivijere koja će se održati u Opatiji od 09. svibnja do 19. lipnja 2017. godine, istaknula je Željka Stašić iz TZ grada Opatija.

Predsjednik udruge Ikarski Barkajoli, Vjekoslav Zahej istaknuo je kako udruga Ikarski Barkajoli organizira dvije manifestacije, a to su „Vino i vruja“ i „Šparuge i vino“, te dodao kako je siguran da će manifestacija „Šparuge i vino“ biti vrlo zanimljiva posjetiteljima i da će uživati u gastro specijalitetima vrhunskih šefova kuhinje Roberta Benzije (Villa Ariston), Kristiana Kozmića (Villa Schubert – restaurant Bellevue) i Denisa Srdoča (Draga di Lovrana). Osim gastro delicija na bazi šparoge svi posjetitelji imat će priliku uživati u vrhunskim hrvatskim vinima te bogatom glazbenom programu. Osim na centralno događanje koje će se održati u nedjelju, 23. travnja, pozvao je sve zainteresirane da se u subotu, 22. travnja, okušaju u branju šparoga, a istog će se dana u 13:00 održati i vaganje šparoga na placi u Iki uz bogate nagrade za najuspješnije „berače“ koje su osigurali Vila Ariston, Milenij hoteli i Žepina.

Kako se na sličnim manifestacijama šparoge gotovo uvijek pripremaju s jajima, mi smo se odlučili za drugačiji pristup kako bi svim našim posjetiteljima pokazali da se šparoge odlično sljubljuju i s ostalim namirnicama. Tako će se u nedjelju uz vrhunska hrvatska vina moći probati malo drugačiji specijaliteti od šparoga koje će pripremiti vrhunski majstori kuhinje Robert Benzija iz Ville Ariston, Kristian Kozmić iz Ville Schubert – restaurant Bellevue i Denis Srdoč iz Drage di Lovrana, a na meniju će se pronaći svinjski file sa šparogama, šurlice sa šparogama i pršutom, sabljarku u umaku od šparoga te palentu i restani krumpir sa šparogama kao i druga jela. Ideja je da ova manifestacija postane tradicionalna i da svake godine raste i privlači sve veći broj posjetitelja, istaknuo je Robert Benzija.

Program:

Subota, 22.04.
Branje šparuga (individualno)
13:00 h vaganje ubranih šparuga na placi u Iki

Nagrade:
1. Večera za dvije osobe – Villa Ariston
2. wellness za dvoje – Milenij hoteli
3. Fish picnic – Žepina

Nedjelja, 23.04.
13:00 h početak programa
Specijaliteti od šparuga vrhunskih majstora kuhinje
Hrvatska vina

Glazbeni nastupi:
14:00 h Umjetnički škola Matka Brajše Rašana, Lovran
15:00 h Klapa 60+
16:00 h Klapa Volosko
17:00 h The Mystic Rose
DJ Mriza