Povežite se s nama

Vijesti

Marić: Zdravstvo, vojska, policija i vatrogasci mogli bi dobiti novčane nagrade

Objavljeno

na

Ministar financija Zdravko Marić večeras je u RTL Direktu pričao o aktualnoj ekonomskoj situaciji i otkrio otkud Hrvatskoj sve te milijarde za pakete mjera.

“Prvi fokus je domaće tržište”

“Neće ih biti lako priskrbiti, ali moramo imati plan jer ušli smo u krizu koja je nepojmljiva. Ipak, puno smo spremniji nego sa zadnjom krizom. No, neće biti lako jer kad se uključe svi rashodi, javne službe, funkcioniranje države i ove mjere, riječ je o 42 i 45 milijardi kuna kroz sljedeća tri mjeseca, a tome treba pridodati dvadesetak milijardi dospijeća prijašnjih dugova. Prvi fokus je domaće tržište, protekla tri dana potpisao sam šest ugovora s komercijalnim bankama u iznosu od šest milijardi kuna, nakon što je HNB spustio obveznu rezervu. To je modus ili put kojim ćemo ići u sljedećoj fazi. Ali i neke druge stvari, HNB će poduzimati strukturne operacije, kao otkup državnih obveznica”, kazao je Marić pa nastavio:

“Na međunarodnim tržištima došlo je do otvaranja, cijene su pale i vodim razgovore s raznim financijskim institucijama. Riječ je o onima u Europi i svijetu, kao Svjetska banka.”

Naglasio je i da se mirovine neće dirati. Iako, to se iz redova vladajućih čulo više puta proteklih dana.

“Ne trebaju se bojati za mirovine u smislu da će isplata mirovina stati. To nije tema nikakvih racionalizacija. Moram odmah reći da brojke o kojima govorim, visoke su, travanj je da će nešto prihoda učiniti svoje. No, peti i šesti mjesec bit će s prihodne strane malo za očekivati”, rekao je Marić.

Mogući su otkazi u javnom sektoru

Državni i javni sektor su na udaru, otkazi su itekako mogući.

“Rekli smo da u sljedećim danima idemo u dijalog sa socijalnim partnerima pa ćemo biti pametniji”, rekao je Marić.

Učitelji i profesori bi mogli u tom smislu ostati bez obećanih povišica.

“Bit će i to tema razgovora, imat ćemo konstruktivne razgovore i siguran sam da ćemo svi pokazati solidarnost”, najavio je.

Hoće li novčano nagraditi one glavne koji se bore protiv epidemije?

Nagrada za sve koji narod “drže iznad vode” jest što im se aplaudira i pjeva s balkona, ali vojska, vatrogasci, policija i zdravstveni djelatnici, mogli bi dobiti i novčane nagrade.

“Ne samo da moramo razmišljati o tome nego to i učiniti”, ustvrdio je Marić.

“Mislim da smo ovim mjerama reagirali na vrijeme i mislim da je otvorena racionalna doza optimizma među poduzetnicima. Spremni smo, ovu krizu moramo preživjeti, zajedno, solidarno, ali i moramo gledati dan poslije”, dodao je Marić koji se nije usudio prognozirati kad će sve ovo završiti.

“Ako bih ikad poželio kristalnu kuglu, tad bih je htio sad, ali nažalost, nemam je”, zaključio je.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram