Povežite se s nama

Gradsko je vijeće na današnjoj je sjednici razriješilo Olivera Frljića dužnosti intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca te za vršitelja dužnosti intendanta imenovalo Marina Blaževića, dosadašnjeg ravnatelja Opere. Oliver Frljić s mjesta intendanta HNK Ivana pl. Zajca u srpnju ove godine prelazi u tim za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture, pa će Blažević, do raspisa natječaja za intendanta i samog izbora, biti zadužen za vođenje riječkog kazališta.

Nakon što je Snježana Prijić-Samaržija u ime Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca obrazložila prijedloge ovih odluka, razvila se rasprava u kojoj su Klub HDZ-HSP AS te Kluba Liste za Rijeku i Akcija mladih rekli da će podržati Frljićevo razrješenje, no ne i Blaževićevo imenovanje smatrajući da će on nastaviti istu kazališnu politiku.

Uz zamjerke na program HNK Ivana pl. Zajca, oporbeni vijećnici zamjerili su im „nekvalificirane kadrove, bahatost u javnim istupima i korištenje kazališta za samopromociju“, te istaknuli da povećana posjećenost kazališta ujedno ne znači i povećanu kvalitetu. Naglasili su da za imenovanje Marina Blaževića za v.d. intendanta nema nikakvog umjetničkog, organizacijskog i profesionalnog uporišta.

Gradonačelnik Vojko Obersnel na to im je odgovorio da je on radom Olivera Frljića i Marina Blaževića zadovoljan. Kao razloge je, između ostalog, naveo činjenicu da je sezoni 2015./2016. broj pretplatnika porastao za dvjestotinjak, a kazalište izvelo 283 predstave i koncerata. Također, riječko je kazalište lani posjetilo više od 74 tisuća ljudi, što je za 10 posto više nego u 2014. i čak 30 posto više nego u 2013. godini. Isto tako, odgovarajući na zamjerke o nekompetentnim kadrovima, upitao ih je kako to da su pak kompetentni ljudi u Europi prepoznali njihov angažman na projektu EPK, kao i vrijednosti koje promoviraju.

Grad Rijeka