Povežite se s nama

Vijesti

Međimorec: Halubajske zvončare načelnica Udović koristi za megalomanski projekt na štetu Viškova

Objavljeno

naZvončari, kao kulturno, folklorno i narodno dobro Halubja, Općine Viškovo i šire zajednice u svrhu zaštite kulturnog identiteta i održavanja tradicije i običaja trebaju u što kraćem vremenskom roku dobiti Kuću Halubajskega zvončara, ali sa ovako planiranom pripremom i realizacijom projekta koji planira Načelnica Sanja Udović, a koji nadmašuje proračunske mogućnosti Općine, ovu važnu tradiciju Halubajskog kraja Načelnica neodgovorno koristi na štetu Općine Viškovo, navodi se u uvodu priopćenja općinske vijećnice Mirne Međimorec koje prenosimo u cijelosti:

”Izgradnju i opremanje kuće Halubajskega zvončara Općina Viškovo kandidirala je za bespovratna EU sredstva u sklopu Sporazuma Općina i Gradova riječke urbane aglomeracije za pripremu Strateškog projekta „Povežimo se baštinom“.

Općine i Gradovi prema ovom Sporazumu u očuvanju kulturne i zavičajne baštine svoga kraja sudjeluju sa privatnim sredstvima u ukupnom ulaganju od 15,6 do 40,4 % (Pokretanje kulturno-turističkog posjetiteljskog centra Rijeka, Otvaranje kuće Kostrenskih pomoraca, rekonstrukcija kaštela u Brseču i uređenje rodne kuće književnika Eugena Kumičića, etno selo Trebišće, revizalizacija kaštela u Mošćenicama, adaptacija kuće Lovranskega guca, obnova Trga Zrinski, konzervacija i opremanje Crekvine u ljetnu pozornicu, revitalizacija Ville Angioline, revitalizacija kaštela Gradina u Klani, revitalizacija kaštela Grobnik, promocija i vidjivost TZ Rijeka), dok Općina Viškovo ulaže čak 78,8% odnosno 36.933.800,00 kn, a udio bespovratnih sredstava je 7.826.428,96 kn.

Nadalje, Općina Viškovo se obvezala da neispunjavanjem i odustajanjem od partnerstva prije potpisivanja je odgovorna Partneru koji je već izvršio svoju aktivnost za očekivani iznos bespovratnih sredstava koji je određen Sporazumom, a ako odustane od provedbe aktivnosti nakon potpisa Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a isto rezultira raskidom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ili drugim pravnim ili financijskim posljedicama za Korisnika i/ili Partnera vezanih za odustanak, isti odgovara Korisniku i svim Partnerima sukladno odluci nadležnog tijela ili sporazuma o raskidu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kojim se utvrđuju financijske posljedice raskida.
Prijedlogom proračuna Općine Viškovo za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu Načelnica Općine Viškovo planira zadužiti proračun za čak 37.880.000,00 kn u svrhu financiranja izgradnje Kuće Halubajskega zvončara, od čega je u 2020. godini planirano povlačenje kreditnih sredstava u iznosu 2.000.000 kuna, u 2021. godini u iznosu od 19.350.000 kuna, a u 2021. godini u iznosu od 16.530.000 kuna u skladu s planiranom dinamikom izgradnje navedenog kapitalnog objekta.

Proračun Općine Viškovo za 2019. godinu i prijedlog proračuna za 2020. godinu i projekcja za 2021. i 2022. pokazuje da Općina Viškovo, iako godišnje troši milijunske iznose na izradu dokumentacije za projekte, ne može realizirati kapitalne projekte najmanje narednih 15 do 20 godina. Od osnutka 1993. godine, Općina Viškovo, do danas, nakon punih 26 godina postojanja, uspjela je realizirati samo jedan veći kapitalni projekt, izgradnju dječjeg vrtića.

Od ukupnih realnih prihoda proračuna koji iznose oko 47 mil kn, Općina Viškovo već je od 2013. godine zadužila kreditima proračun 35%, a da niti jedan kapitalni projekt, a prema prijedlogu za proračuna za 2020. i projekcijama proračuna niti u 2021. i 2022. godinu neće biti realiziran. Prema prijedlogu Načelnice Odluke o izvršenju proračuna za 2020. godinu ukupan iznos preuzetih obveza po osnovi dugoročnog zaduživanja na kraju 2020. godine može iznositi 54.444.242, 15 kn, što premašuje realne prihode Općine za gotovo 8 mil kn.

Iako se mještanima uvode poskupljenja, Viškovo gospodarski, socijalno, komunalno i društveno stagnira

Ovakvo upravljanje proračunom je neodrživo, rastrošno i krajnje neodgovorno prema mještanima Općine Viškovo, koji ne zaslužuju da se na ovako neodgovoran način upravlja njihovim sredstvima.

Proračun ima strukturu da je oko 33% proračuna rashod na subvencije za predškolski odgoj, daljnjih 20% proračuna rashod je za plaće zaposlenika, oko 5% za Općinsko vijeće, Mjesni odbor, Srpsku i Bošnjačku nacionalnu manjinu i izvršnu vlast, Načelnicu i zamjenike.
Svjedoci smo da se 2016. godine mještanima povećala komunalna naknada za 100%, u prosincu 2019. još 30%, roditeljima se u 2019. povećala subvencija za vrtić, Općina se od 2013.godine, od kad je Načelnica Sanja Udović, do danas dodatno kreditno zadužila za 16.56 mil kn, a realizacije važnih kapitalnih objekata, kao i uređenja infrastrukture koja utječe na kvalitetu života mještana (dječja igrališta, šetnice, sportsko-rekreacijski sadržaji, sigurnost prometa, smještaj djece u predškolskim ustanovama, zdravstvena i socijalna skrb mještana…) do danas nisu realizirani. Rashodi proračuna od 2014. godine do danas na bruto plaće izvršnoj vlasti, Načelnici i zamjenicima porasli su 47%, rashodi za zaposlene u 2020. godini planiraju rasti 16%, aktivnosti Ureda Načelnika u 2019. porasli su u odnosu na 2018. godinu za 56%.
Da li je sa ovakvom proračunskom strukturom efikasnije ulagati u manje projekte čija je realizacija moguća u kratkom roku, a ne rastrošno rasipati proračunske novce na projekate čija je realizacija upitna ??? Važni projekti, Interpretacijski Centar Ronjgi, vrijednost projekta oko 20 mil kuna sredstava Općine Viškovo i oko 4 mil kuna iz urbane aglomeracije, područna osnovna škola Marinići, vrijednost investicije 50 mil kn, od čega PGŽ participira sa oko 50% sredstava, za razliku od oko 25 mil kn Općina bi se trebala zadužiti kreditom, Zavičajna kuća zvončara, vrijednost investicije oko 37,88 mil kn Općina Viškovo, 7 mil kn urbana aglomeracija, ovakvom proračunskom strukturom nisu mogući u narednom desetljeću”, navodi se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram