Povežite se s nama

Vijesti

Mikulić: Trgovine su podignule marže za više proizvoda, čak i dječju hranu

Objavljeno

na

Ilustracija


Kada su građani Hrvatske postali potpuno svjesni da je epidemija koronavirusa iznimno ozbiljna situacija te da će se početi uvoditi određena ograničenja, mnogi su pohrlili u trgovine i prekomjerno kupovali, naročito prehrambene artikle, a svima je već poznat i fenomen stvaranja zaliha toalet papira.

Zbog toga je donijeta odluka o zabrani promjene i dizanja cijene niza artikala, a što su utvrdile kontrole u razgovoru za RTL Danas otkrio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

“Vlada je donijela odluku o skupini od 27 proizvoda i ograničavanju cijena. Neki su ipak nepoštivali tu odluku i dizali marže. Konkretno, za sol i tjesteninu imate do 13 posto više od odluke, što je posebno zanimljivo rasla je i cijena za dječju hranu, ai  za svježe meso imate da su se cijene dizale do 30 posto”, otkrio je Mikulić.

Najtraženiji artikli već tjednima u Hrvatskoj su zaštitne maske, sredstva za decinfekciju, rukavice… “Rekorder kad je u pitanju zaštitna oprema je porast od 594 posto, što je potpuno neshvatljivo”, smatra Mikulić.

Poslao je i upozorenje onima koji bezraložno dižu cijene određenih artikala.

“Svi oni koji krše odluku i zakone bit će praćeni budnim okom državnih inspektora i ako će ponavljati te radnje, ako usprskos izdanim rješenjima to krše i dalje, onda se više neću libiti nego ću jednostavno navesti nazvih tih trgovačkih lanaca. Njima do tog trena predlažem da razmisle o svojim zaposlenicima, njihovim obiteljima i integritetu firme iz koje dolaze. Kazne su za maloprodaju u određenim rasponima, a ja sam dao nalog inspektorima, što mi omogućava zakon, da idemo s maksimalnim kaznama. One su do 100.000 kuna za maloprodaju, a za veleprodaju do 300.000 kuna. Odmah bi u maloprodaji išli s rješenjem o zabrani te agresivne poslovne praske, dok bi u veleprodaji išli sa zatvaranjem na rok do 30 dana”, istaknuo je glavni državni inspektor.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram