Povežite se s namaZbog ratnog zločina nad civilima –  ubojstva Bošnjaka Ala i Ćazima Vilića u Udbini 1991. godine – početkom ovog tjedna su na Županijskom sudu u Rijeci proglašena krivim i na kazne zatvora nepravomoćno osuđena petorica pripadnika voda za specijalne namjene tadašnje Milicije SAO Krajine.

Dane Radočaj Gajota  i Nikola Ćuruvija osuđeni su na po 15 godina zatvora, Đorđe Kosanović na 12,  Radoslav Korać na deset, a Dragan Galović na šest godina zatvora. Preostala dvojica optuženih, Damir Radočaj i  Dane Radočaj Jablan oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza. Suđenje pred riječkim sudom odvijalo se bez optuženih koji su svi nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Sedmoricu krajinskih milicajaca za ovaj je zločin bilo optužilo tužiteljstvo u Kninu još 1992. godine, u vrijeme  tzv. Republike Srpske Krajine, a 2008. godine optužnicu po kojoj se sudilo u Rijeci podignulo je Državno odvjetništvo u Gospiću.

Dvojica bratića Vilić, utvrđeno je u sudskom postupku, nakon uhićenja i privođenja u stožer postrojbe kojom je zapovjedao Radočaj Gajota, zlostavljani su i brutalno premlaćeni. Od posljedica batinjanja Ćazim Vilić je preminuo u stožeru, a Ale Vilić odveden je do jame kod Gospića i likvidiran hicem te su tijela obojice bačena u jamu. Ova ubojstva smatraju se ratnim zločinom, utvrđeno je u postupku, jer se takvim postupanjem nastojalo zastrašiti i protjerati hrvatsko i bošnjačko stanovništvo s područja Udbine, javlja Večernji list.