Povežite se s nama

Vijesti

Milijuni potrošeni na obnovu fontane kod kazališta koja ne radi već godinu dana

Objavljeno

na

Obnova fontane 2020. godine


Fontana ispred ulaza u zgradu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i  jugoistočnog dijela parka obnovljena je 2020. godine uz višemilijunski trošak, no ni nakon toga nije vrlo dugo bila u funkciji.

“Nova fontana promjera 9.32 metra bit će smještena na dosadašnjoj lokaciji, a sadržavat će dva koncentrična bazena sa vodom na dvije razine, uz atraktivno svjetlosno uređenje podvodne rasvjete s 32 LED reflektora. Radove koji su započeli krajem studenog izvodi tvrtka Godina d.o.o. iz Kozine u Sloveniji”, istaknuli su iz gradske uprave na proljeće 2020. godine u finalnoj fazi obnove fontane.

“U srpnju ove godine, na 11. sjednici Gradskog vijeća, na pitanje zašto fontana na Kazališnom trgu ne radi, odgovorili ste da su razlozi poplave koje se događaju zbog razina mora i obilnih padalina. Budući da je tijekom ljeta razina mora bila stabilna, a do kraja rujna padalina nije bilo, zanima me zbog čega fontana u tom periodu nije radila?”, postavila je vijećnica Sabina Marov pitanje gradonačelniku te je pritom istaknula njenu rekonstrukciju 2020. godine i popriličan trošak, kao i troškove koje Grad redovito plaća za fontanu koja ne radi.

Fontana je nakon dvije poplave potpuno van funkcije.

“Temeljem građevinske dozvole i projektne dokumentacije Grad Rijeka izveo je radove na rekonstrukciji parka ispred Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, u dijelu partera Kazališta pa tako i prostor gdje se nalazi fontana, između Kazališta i parka. Radovi su okončani, obavljen je tehnički pregled građevine te ishodovana uporabna dozvola. Primopredaja je bila u srpnju 2020. godine.

U listopadu iste godine, nakon velikih oborina i visoke razine mora, podzemna strojarnica bila je potopljena te je uništen dio elektro i strojarske opreme. Izvođaču je izdan nalog za otklanjanje nedostataka u jamstvenom roku pa je fontana opet bila u funkciji od lipnja 2021. godine. U prosincu 2021. godine, nakon intenzivnih padalina i pojave visokih voda, strojarnica je opet poplavljena, čime je opet onemogućeno njeno funkcioniranje.

S obzirom na činjenicu da je u protekle dvije godine, u strojarnici fontane, dva puta došlo do poplava koje su uzrokovale kvarove na podzemnim instalacijama, a zbog čega, nevezano za vremenske uvjete, fontana do danas nije stavljena u funkciju, pokrenut je postupak razmatranja i traženja odgovarajućeg tehničkog rješenja kojim bi se spriječilo sve prethodno navedeno.

Vezano za navode da Grad plaća troškove za fontanu koja ne radi, za istaknuti je da se plaćanje odnosi samo na troškove pražnjenja fontane i njenog čišćenja kako skupljena voda ne bi bila izvor zaraze te neprimjerenim izgledom, narušavala okoliš samog Kazališta i parka.

Zbog svega prethodno navedenog, nadam se razumijevanju i strpljenju zbog trenutačnog stanja fontane, tim više što je u tijeku razmatranje i pronalaženje konačnog rješenja, dakako, uz što manje financijske troškove”, poručio je Marko Filipović.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.11.2023.
Ovim putem obavještavamo korisnike kako prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. do dana 29. studenoga 2023. godine iznimno radi do 13:00 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti putem internet bankarstva ili RCC portala ovisno koju kategoriju mjesečne parkirne karte korisnici produljuju.

Fiuman Plus

Društvene mreže