Povežite se s nama

Fiuman Plus

Milinović: HDZ može preuzeti vlast u Rijeci, ali moramo uvjeriti da smo alternativa Obersnelu i SDP-u

Objavljeno

naTijekom protekle dvije godine u radu Gradskog vijeća Grada Rijeke među najaktivnije oporbene zastupnike i zastupnice prometnula se HDZ-ova vijećnica Ivona Milinović s kojom smo nedavno razgovarali o brojnim aktualnim lokalnim i nacionalnim temama.

Znakovito, ovaj razgovor vodimo upravo na dan Antifašističke borbe. Što za Vas znači taj dan?

“Dan Antifašističke borbe za mene označava težnju hrvatskog naroda za slobodom i teritorijalno cjelovitom Hrvatskom. Riječanima je naročito značajan radi borbe hrvatskih antifašista da se naša Rijeka vrati matici Domovini. Moram pritom naglasiti važnost jasne distinkcije pojmova «antifašizma» i «komunizma» koje u javnom prostoru pojedinci zlonamjerno pokušavaju izjednačiti, a s ciljem relativizacije zločina komunističkog režima. 

Moje bake i djedovi su svi bili sudionici antifašističkog pokreta, borili su se protiv fašističkog totalitarizma. Svakako se nisu borili za novi komunistički totalitarizam.  Antifašističke slobodarske i antitotalitarne vrijednosti ne smiju se povezivati s represivnim komunističkim režimom koji je uslijedio.”

Kako kao predsjednica odbora za nacionalne manjine pri GV Grada Rijeke i HDZ-ovka komentirate izjavu Vašeg nekadašnjeg stranačkog kolege Zlatka Hasanbegovića koji je u jednom kontekstu antifašizam nazvao floskulom?

“Nažalost, za mnoge političare  lijevog političkog spektra antifašizam je floskula i folklor. Tome svjedoči i recentan sramotan politički događaj u Rijeci; Vojko Obersnel izdao je sve svoje deklarativne vrijednosti kako bi kupio 3 vijećnika Liste za Rijeku te imenovao riječki trg po autonomaškom političaru Ricardu Zanelli. A upravo Zanella je zastupao ideje protiv kojih su se hrvatski antifašisti na ovim prostorima borili. Taj isti Obersnel zbog nedostatka političkog sadržaja konstantno truje javni prostor ideološkim raspravama, plaši građane nekakvim fašistima koji dolaze okupirat Rijeku, i pritom sam sebe predstavlja kao branu antifašizma.  Jasno je da je za političare poput Obersnela antifašizam postao samo floskula. Za mene su takvi ništa doli fašisti u crvenim kravatama. “

Nakon uobičajenih tema iz drugog svjetskog rata, vraćamo se na aktualne teme. Prošli su EU izbori, trenutno se vode brojne analize, a kako Vi komentirate rezultate izbora s obzirom na Vaše iskustvo rada u EU parlamentu? Podsjetimo, bili ste asistentica Davoru Stieru dok je obnašao dužnost eurozastupnika. 

“Nisam zadovoljna rezultatom HDZ-a na izborima za Europski parlament. Zabrinjava činjenica da je HDZ osvojio tek 23 % glasova. Ovo ne smije biti izlika za stranačke obračune, ali vrijeme je za ozbiljnu analizu rezultata jer s podrškom od 22-23 posto ne možemo izaći na parlamentarne izbore. Birači su nam poslali poruku da moramo biti odlučniji u borbi protiv klijentelizma i korupcije – to je poruka koju trebamo iščitati iz rezultata Miroslava Kolakušića. Također, ovi izbori su poruka da HDZ bez desnog biračkog tijela ne može, i zato je važno ujediniti sve opcije od centra nadesno unutar HDZ-a.”

HDZ jest pobjednik izbora, ali «to nije to» što se očekivalo. Što mislite je li ovakav rezultat za pravo uzrokovala lista na kojoj nije bilo HDZ-ovih «kapitalaca» poput Vašeg mentora Stiera?

“Davor Ivo Stier se vratio iz Europskog parlamenta u nacionalnu politiku i očito ima ambiciju nastaviti politički djelovati u Hrvatskoj. Što se tiče šire rasprave o listi za Europski parlament, neću biti general poslije bitke. Najlakše je sada upirati prstom i tražiti „krivce“ za rezultat te na tome pokušati skupljati jeftine političke poene. Ono što mogu reći jest da iz svega možemo i moramo izvući pouku te pokazati da smo razumjeli poruku koju su nam poslali birači na izborima.”

Kad smo već kod toga, usprkos Vašem iskustvu rada u EU parlamentu,  kako to da ste se odlučili na povratak u Hrvatsku i djelovati na lokalnoj političkoj sceni?

“U EU parlamentu sam vodila ured Davora Ive Stiera i djelovala sam kao profesionalac, a ne kao izabrani dužnosnik. Sada je javni pritisak na mene osobno bitno veći kao izabrane vijećnice kojoj su građani dali povjerenje. Na povratak u Hrvatsku sam se odlučila kada je Davor Stier odlučio dati ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu jer je smatrao da u Hrvatskoj možemo napraviti više za Domovinu. Nisam dvojila niti sekunde oko povratka. Oduvijek sam rad u Bruxellesu smatrala privremenim. Od samih početaka sam znala koji mi je cilj tamo – učiti i stvoriti kontakte kako bih se jednog dana vratila u Hrvatsku i doprinijela znanjem i širokom mrežom kontakata u EU razvoju Rijeke i Hrvatske. “

Jedna ste od istaknutijih političarki u ovom sazivu GV grada Rijeke, a mnogi Vas nazivaju i vođom opozicije. Što ste mislili postići s tzv. opstrukcijom rada GV odnosno izostanku vijećnika sa sjednica?

“Rušenje kvoruma je demokratski alat opozicije, a na vladajućoj većini je da osigura kvorum i nesmetan rad vijeća. To što vladajuća većina nije sposobna osigurati većinu dovoljno govori o njima. 

Osnovni cilj oporbe bio je razotkriti političku trgovinu vijećnika Liste za Rijeku koji su se do tada uporno pokušavali predstavljati kao opozicija, a u isto vrijeme su besramno trgovali ispod stola s Obersnelom. U tome smo uspjeli.  Lista za Rijeku je popustila pod pritiskom i bila prisiljena izaći iz ormara te pokazati da upravo oni držanjem kvoruma drže ljestve Obersnelu; i kad poskupljuje komunalnu naknadu i kad dodatno zadužuje građane. 

Uspjeli smo rušenjem kvoruma onemogućiti zaduženje Energa u iznosu od 10 milijuna kuna za investiciju  za koju nismo dobili studiju isplativosti. Željeli smo spriječiti novo zaduženje Riječanki i Riječana.”

Međutim, zaduženje niste uspjeli spriječiti…

“Spriječili smo zaduženje u iznosu koji je gradonačelnik planirao. 

Podsjećam da je Klub HDZ-a podnio amandman kojim smo Statutom htjeli ograničiti ovlasti gradonačelnika na način da samostalno može odlučivati o zaduženjima do 1 milijun kuna, kako je to u svim većim gradovima u Hrvatskoj. No upravo ranije spomenute ruke Liste za Rijeku su sa SDP-om izglasale Statut koji je Obersnelu  omogućio zaduženje koje spominjete. Zahvaljujući njima, Obersnel može samostalno zaduživati građane u iznosu do 1 milijun eura, što je on objeručke prihvatio i ubrzo iskoristio zaduživanjem Energa, ali ipak u manjem iznosu negoli je inicijalno planirao.”

Nedavno ste se istaknuli u raspravi o promjeni imena Muzejskog trga u Trg Ricarda Zanelle. Zašto je Zanella sporan?

“Čitava situacija oko preimenovanja trga je sporna. Prvo, radi se o degutantnoj političkoj trgovini.  Obersnel je time  «kupio» tri glasa Liste za Rijeku. Podsjećam na situaciju iz 2010. kada je taj prijedlog bio na dnevnom redu ondašnjeg saziva Vijeća, ali ga je SDP odbio podržati, a pobunila se i Antifašistička liga. Drugo, Ricardo Zanella je nedvojbeno kontroverzna povijesna ličnost. Preko noći preimenovati Muzejski trg i dati mu ime po takvoj ličnosti bez javne rasprave je apsolutno neprimjereno. Teritorijalna cjelovitost Republike Hrvatske zajamčena je Ustavom Republike Hrvatske. Za to su se borili i antifašisti i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu. Osoba koja je bila protiv povratka Rijeke na mjesto kojem pripada – u teritorijalni sastav Republike Hrvatske, ne zaslužuje imati trg u našoj Rijeci. 

Preimenovanje jednog trga i par ploča iz doba kada je Rijeka bila pripojena Italiji nisu smak svijeta jer, uz sve napore pojedinaca, Rijeka je bila, jest i ostati će hrvatski grad. Tome jasno svjedoči stopa mobilizacije na ovim prostorima u Domovinskom ratu. Ali promatrati  kako SDP izdaje sve svoje navodne vrijednosti kako bi se dodvorio jednoj bizarnoj „stranci“ koja se bavi samo pločama, zastavama i trgovima, u najmanju ruku je degutantno.”

Vi ste se istaknuli kao vodeće lice riječkog HDZ-a koji posljednjih godina ne uspijeva postići značajnije političke rezultate. Potresa li riječki HDZ kriza kadrova, vodstva ili je u pitanju nešto treće? Tko je stvarni vođa riječkog HDZ-a? 

“Sama činjenica da se riječka javnost pita tko vodi riječki HDZ ukazuje na vrlo ozbiljan problem. Međutim, stava sam da o takvim temama treba raspravljati na tijelima stranke. Svoje nezadovoljstvo takvim stanjem sam i ranije, a namjeravam i ubuduće, argumentirala na sjednicama gradskog odbora, kojeg sam trenutno samo član. 

Riječki HDZ kao i sve naše lokalne i regionalne organizacije imaju legalno izabrano vodstvo. Ja sam u ovom trenutku samo član gradskog odbora. Izabrani predsjednik gradske organizacije je dr. Lucijan Vukelić, predsjednik Kluba Vijećnika u Gradskom vijeću Josip Ostrogović. Nemam što više dodati na tu temu, barem ne do raspisivanja unutarstranačkih izbora. “

Rekli ste  da ste «u ovom trenutku» samo član gradskog odbora stranke. Što će biti u nekom drugom trenutku?

“Kada budu raspisani unutarstranački izbori onda možemo o tome razgovarati. Ja ću sigurno u njima aktivno sudjelovati s ciljem da ujedinim riječki HDZ i da stranku otvorim svakom članu. To je moj prioritet i u tome ću uspjeti. 

U kojoj ulozi?Ništa nije isključeno, spremna sam preuzeti najveće odgovornosti, a u svrhu jačanja riječkog HDZ-a. Neću odustati od toga da profiliramo najbolje kadrove koji će preuzeti veliku odgovornost – odgovornost za upravljanje Rijekom koja je sada u vrlo teškoj financijskoj situaciji.  Mi imamo ljude koji mogu vratiti Rijeku na mjesto koje joj pripada – najrazvijeniji grad u Hrvatskoj. Za to je potrebno dati priliku sposobnima a ne podobnima. To je moj cilj i ja od njega neću odustati, bez obzira na sve pritiske kojima sam posljednjih godina izložena.”

Vratimo s na prethodno pitanje. Kriza u HDZ-u…

“Nije tajna da je riječki HDZ proteklih desetljeća opterećen raznim sukobima određenih interesnih skupina unutar stranke. Zato je moj prioritet ujediniti stranku a to možemo samo ako osiguramo da osobe koje su na čelu stranke ne budu one vođene osobnim interesima. Podjele među članstvom, a generirane osobnim interesima, su najviše utjecale na naše rezultate. Upravo zato djelujem na način da se stranka ujedini poštujući različite stavove među članovima. “

Dakle, može li HDZ preuzeti vlast u Rijeci? Oko koga bi se glasači HDZ-a i birači koji nisu skloni Obersnelu mogli okupiti? U stvari, Obersnel je već najavio povlačenje. Otvara se mnogo izbora…

“Ne bih o imenima budući trebaju proći određeni kandidacijski procesi unutar stranke i prerano je govoriti o tome. Dvije su godine do lokalnih izbora. Vjerujem da HDZ može preuzeti vlast u Rijeci ali za to nam treba ujedinjena stranka, i moramo biti mnogo proaktivniji u tome da uvjerimo birače da smo istinska alternativa Obersnelu i SDP-u.

Čitavo vrijeme ponavljam tezu da je za situaciju u Rijeci djelomično odgovorna i oporba. Niska izlaznost na lokalnim izborima u Rijeci jasno pokazuje da su birači nezadovoljni SDP-ovom vladavinom. Ali također pokazuje da se nitko u oporbi nije nametnuo kao alternativa. To je moj cilj, i uvjerena sam  da ćemo uspjeti afirmirati HDZ kao istinsku alternativu sadašnjoj vlasti na sljedećim lokalnim izborima.”

Veliki dio biračkog tijela na prošlim je lokalnim izborima mobilizirao nekadašnji HDZ-ovac Hrvoje Burić koji je potom osnovao svoju stranku. U javnosti se špekuliralo da je on bio HDZ-ov Trojanski konj. Što Vi mislite o tome?  

“Kristjan Staničić je bio kandidat HDZ-a. Nije imao lak zadatak. Iako je Kristjan dugogodišnji član HDZ-a, njegova kandidatura je objavljena prekasno i nismo imali dovoljno vremena kako bi se profilirao u javnom prostoru. Hrvoje Burić već više od deset godina javno djeluje, pa je u vrijeme izbora imao veliku komparativnu prednost. Naše interne ankete su pokazale da se Staničić iznenađujuće brzo uspijeva afirmirati među našim biračkim tijelom, no naprosto je bilo potrebno više vremena. Staničić je odradio odličan posao u danim okolnostima, ali jasno je da si ne smijemo više dozvoliti da tako kasno objavimo kandidatkinju ili kandidata za gradonačelnika.”

Izvan izborne kampanje premalo se u javnosti govori o konkretnim projektima. Navedite barem tri kapitalna projekta čiju realizaciju možete ponuditi biračima.

“Moj apsolutni prioritet jest borba protiv klijentelizma i ortačkog kapitalizma koji je u Rijeci i Županiji prisutniji od ostalih dijelova Hrvatska. Korupcijske hobotnice takvih razmjera nastaju  na prostorima gdje ista struktura vlada desetljećima. To je glavni razlog za stanje gradskog proračuna te lošu poduzetničku i investicijsku klimu u Rijeci. Tko može biti motiviran stvarati u gradu u kojem isti ljudi posluju sa Gradom godinama, gdje jedan čovjek ima u najmu većinu atraktivnih poslovnih prostora riječkom Korzu, gdje Gradonačelnik plati 27 milijuna kuna najam praznog zemljišta kojeg čuva za fantomskog „investitora“, gdje gradonačelnik uloži preko 50 milijuna kuna u autobusni kolodvor koji ne postoji? To je moj prvi i najvažniji kapitalni projekt – razbiti korupcijsku hobotnicu i otvoriti Rijeku sposobnima a ne podobnima. Naše institucije moraju biti otvorene svim građanima, kako bi oni bili motivirani raditi, stvarati novu vrijednost, i živjeti u našem gradu. Nakon toga ćemo moći realizirati više od 30, a ne samo 3 kapitalna projekta.”

Cijelo vrijeme kao oporba plasirate tezu da je SDP upropastio Rijeku. Možete li odgovoriti što je HDZ mogao učiniti više za ovaj grad? Spominjali ste Luku Rijeka, izgradnju nizinske pruge, autocestu do Žute Lokve. Da ne govorimo o brodogradilištu 3. Maj…

“U mandatu HDZ-a 2009.-2011. naš grad i županija su imali najviše ulaganja od središnje vlasti od svih ostalih županija u RH. Istaknula bih izgradnju Kampusa na Trsatu – projekt od 600 milijuna kuna, izgradnja državne ceste D 404 od terminala do Sušačke drage, dovršetak punog profila južnog traka zaobilaznice, ulaganje u novi Klinički bolnički centar u vrijednosti od 750 milijuna kuna, nedavno smo osigurali sredstva za nabavku novih autobusa za Autotrolej. A što je Rijeka dobila za vrijeme SDP-ovih Vlada osim spašavanja Linićevih prijatelja od financijskog kolapsa novcem poreznih obveznika?”, rekla je Ivona Milinović u razgovoru za Fiuman.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram