Povežite se s nama

Slijedom Rješenja Ministarstva kulture od 17. kolovoza 2016. kojim ministar Zlatko Hasanbegović odbija zahtjev Gradskog vijeća Grada Rijeke od 14. srpnja 2016. godine za potvrđivanjem Odluke o imenovanju dr.sc. Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajca, objavljujemo izjavu za medije gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i predsjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotee Pešić Bukovac. Također, prenosimo i dopis Ministarstva kulture u kojem se odbija zahtjev Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Izjava gradonačelnika Obersnela:

“Ministar Hasanbegović poslao nam je Rješenje kojim odbija potvrditi Dr.sc. Marina Blaževića za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Ovo je Rješenje nalik posljednjim trzajima ribe na suhom. Sasvim je jasno da je Hasanbegović ministar u Vladi koja ne uživa povjerenje naroda, koja je izgubila podršku u Saboru, pa nije zapravo ni tehnička Vlada, nego očito tek skupina interesno povezanih pojedinaca. A kako se bliži vrijeme sastavljanja nove Vlade, tako ministar Hasanbegović, koji je i do sada pokazivao da ne preza ni od čega, zadaje svoje posljednje osvetničke udarce ondje gdje misli da ih može zadati. Po ovom Rješenju nemamo namjeru postupati jer se radi o protuzakonitom Rješenju budući da članak 4 Zakona o postupku primopredaje vlasti jasno kaže da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost. Budući da su prijevremeni izbori raspisani 16. srpnja, Hasanbegović od tog datuma može samo pred ogledalom pokazivati svoje mišiće.

Unatoč želji da surađujemo bez obzira na stranačke i svjetonazorske razlike i unatoč izjavama koje je Hasanbegović pred medijima davao da mu je Rijeka bitna i da je projekt Europske prijestolnice kulture iznad svih svjetonazorskih i stranačkih tema, ovo je samo još jedan u nizu poteza koji dokazuju s kolikom figom u džepu je ovaj čovjek sposoban ne samo razgovarati s predstavnicima Grada Rijeke, nego i obraćati se javnosti.

Podsjećam da je, ne tako davno, Hasanbegović Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca smanjio financiranje u 2016. godini za čak 480.000,00 kn u odnosu na 2015. Podsjećam da je bitno smanjio i najavio potpuno ukidanje sufinanciranja Izdavačke kuće Edit od strane Ministarstva kulture. Podsjećam i da sam o svemu tome od njega višekratno tražio obrazloženja razloga i nikada ih nisam dobio.

Ali što se drugo može i očekivati od osobe koja zaneseno veliča režim u kojem su ovakvi, pa i puno gori, obračuni s neistomišljenicima bili sasvim legitimna pojava. U kratkom trajanju ove Vlade, Hasanbegović je sasvim jasno pokazao koju je kulturnu sudbinu namijenio Rijeci. No, pokazao je on, nažalost, i puno više od toga.

A zabrinjavajuće je da se „presvučeni“ HDZ, maskiran u lik i djelo Andreja Plenkovića, ni u jednom trenutku nije odrekao Hasanbegovićevih stavova i njegova načina rada. Čovjek za kojeg je antifašizam floskula i koji tvrdi da smo u Drugom svjetskom ratu imali tek takozvane pobjednike i takozvane poražene, taj čovjek ostaje sastavni dio Plenkovićevog uglađenog proeuropskog HDZ-a. Očito vuk dlaku mijenja, ali ćud – nikada.

Pa i sada, kad Rijeka dobiva ovo Rješenje kojim Hasanbegović odbija potvrditi Dr. sc. Marina Blaževića za intendanta, Plenković o tome šuti iako je više nego jasno da se radi o osobnom, nimalo intelektualnom, već sasvim svjetonazorskom obračunu jednog HDZ-ovog ministra na odlasku. Hasanbegović pokušava ubrzanim ritmom uništiti sve što u proteklih nekoliko mjeseci nije stigao, a Plenković mu svojom šutnjom i odobravanjem očito drži ljestve. Nadam se da su građani toga svjesni i da će o tome razmisliti prije izlaska na izbore 11. rujna.”

Izjava predsjednice Gradskog vijeća Pešić Bukovac:

“Tehnički ministar Vlade koja odlazi očito svojim posljednjim ministarskim potezima pokušava poniziti Gradsko Vijeće Grada Rijeke i Odluku koju je ono donijelo, ali i Dr. sc. Marina Blaževića kojeg predlažemo za intendanta riječkog kazališta. Duboko se nadam da će sastavljanjem nove Vlade nova osoba na čelu ministarstva kulture biti znatno manje konfliktna i poštovati volju Riječana i Gradskog vijeća Grada Rijeke. Iz aviona je vidljivo da Hasanbegović ovo Rješenje donosi vodeći se osobnim strastima, vlastitim svjetonazorom u kojem mu Rijeka očito nikada nije bila simpatična. Meni je sasvim jasno da antifašističke poruke koje stižu iz Rijeke, ministru koji se otvoreno ponosi najmračnijim fašističkim razdobljem Hrvatske, ne mogu biti nimalo jasne ni drage. U tom zaglušujućem neskladu, Hasanbegović pokazuje punu veličinu svoje osvetničke prirode. Zatvarajući vrata Ministarstva, pokušava zadati svoj posljednji profašistički totalitarni udarac Rijeci koja je za njegov ukus očito preotvoren i preslobodan grad.”

Rješenje Ministarstva kulture (PDF 135kb)