Povežite se s nama

Nakon trodnevne šutnje, ministar znanosti, obrazovanja i športa Predrag Šustar, održao je jutros konferenciju za novinare na kojoj je iznio svoju stranu priče oko kurikularne reforme.

Podsjetimo, u srijedu se javnosti obratio voditelj ekspertnog tima za provođenje kurikularne reforme Boris Jokić zatraživši razrješenje dužnosti od resornog ministra. Kao razloge za taj čin, naveo je političke pritiske određenih stranaka.

“Politički pritisak je u ovom slučaju jednostavan. Saborski odbor je donio odluku o tome da se u određenim disciplinama proširi stručna radna skupina što ne bi bilo problematično da je na neki način bilo iskomunicirano. Međutim, ono što je tamo bilo napisano o tome što bi ta skupina trebala raditi ne odgovara opisima i prirodi onoga što ova reforma od početka jeste. U tim zaključcima piše da bi ta skupina treba određivati što u stručnoj raspravi prihvatiti, a što ne, a to sugerira zapravo na određene cenzorske postupke i vraća nas u doba komunizma gdje su moralno podobni bili birani u određena vijeća”, obrazložio je Jokić.

Ministar Šustar, prilično je oštro odgovorio Jokiću optuživši ga za kašnjenje s reformom te ga je pozvao da nastavi svoj posao pripreme reforme školstva koju je nazvao “najvažnijom reformom hrvatskog društva.” U emotivnom istupu, bivši riječki profesor pozdravio je sve profesore i nastavke te dao kratki uvid u stanje reformi. Preuzeo je odgovornost za neisplatu određenih sredstava naglasivši da je ipak 99 % isplaćeno.

Šustar je komentirao navodnu politizaciju problema ovim riječima: “Ne vidim razloga zašto bi se strategija izmjestila iz ministarstva, a to je prethodni ministar napravio. Zašto multipliciramo tijela u izvršnoj vlasti? Ne želim spekulirati, ali to nije dobro i nije europska praksa. Naš je cilj vratiti strategiju tamo gdje pripada, a to je MZOS.”

Posebno se osvrnuo na cenzuru koju je naglasio Jokić. “Cenzor ne postoji, nismo ne znam što. Postoje recenzenti, a to je dobar i stručan znanstveni uzus bez kojeg ovakve stvari ne funkcioniraju”, rezolutan je bio ministar.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je reagirao na Jokićevo prozivanje HDZ-ovog koalicijskog partnera: “Mislim da HRAST u političkom aspektu ima pravo na svoj stavi i mislim da cilja svemu onome što je nama zajedničko, a to je reforma. No, odluku donosim ja. Ja procjenjujem koja je varijanta najbolja. U pluralnom društvu je valjda u redu reći što misliš, a da se zbog toga ne izlazi na ulice.”
Na samom kraju konferencije, riječki profesor dao je punu podršku svom stranačkom šefu Tomislavu Karamarku te je time jasno dao do znanja kako neće podržati zahtjev za njegovom smjenom.

Reakcije javnosti na ovaj istup ministra su za sada podijeljene, no znakovito je da sve više ljudi podržava prosvjede podrške Jokiću i njegovoj skupini koji se uskoro očekuju u svim većim hrvatskim gradovima.