Povežite se s namaMinistar turizma Gari Cappelli jučer je u pratnji zamjenika župana Marka Borasa Mandića i Petra Mamule, goranskih gradonačelnika, direktorice TZ Kvarnera Irene Peršić Živadinov i direktora GSC Alena Udoviča posjetio Gorski kotar – Gradove Vrbovsko i Delnice te Platak, a kako bi se i uvjerio u turistički potencijal kojeg ima ovaj dio Hrvatske. U 2016. godini Gorski kotar posjetilo je 32.691 gostiju koji su ostvarili 93.948 noćenja.

Tijekom posjete Gradu Vrbovskom, Ministar je upoznat s planovima razvoja SRC „Bijela kosa“,  šetnice uz Frankopanski kaštel u naselju Severin na Kupi te izgradnjom posjetiteljskog doma i uređenja planinarskog doma u kanjonu Kamačnik.

U Delnicama je obišao tunel u Grabnju, odnosno Damski most izgrađen još u vrijeme austro-ugarske, a preko kojega prelazi željeznička pruga i prometnica Rijeka – Zagreb.  Tunel zbog svojih dimenzija predstavlja problem glede razvoja turizma na području Petehovca budući da kroz njega ne mogu prolaziti autobusi i veća vozila.

Na Platku je razgledao stazu Radeševo gdje je u tijeku škola skijanja, popratne sportske sadržaje te obnovljeni Mali dom koji je od nedavno ponovo u funkciji.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić zahvalio je  Ministru na podršci. “U razvoj Platka, kao cjelogodišnje destinacije  uložena su značajna sredstva, a o njegovoj važnosti govori i to što ga je država pozicionirala u niz strateški dokumenata kao planinski eko resort. Kroz strateški kulturni, rekreacijski i turistički projekt koji bi objedinjavao najveći rekreacijski centar u državi – Platak, najslabije posjećeni nacionalni park – Risnjak i neotkrivenu dolinu Kupe – puteve Frankopana u Čabru i Brodu na Kupi, želimo napraviti jedinstvenu destinaciju”

Ministar Cappelli pohvalio je inicijative i nastojanja gradova i općina gorskog područja Primorsko-goranske županije te najavio veću pomoć u razvoju turizma tog područja s nacionalne razine.

“Hrvatska više nije destinacija samo sezonskog karaktera, već ulazimo u period produljenja turističke sezone, a što potvrđuje činjenica da smo u posljednjem kvartalu 2016. godine imali rast stranih turista od čak 30 posto. Svakako ću se zalagati za ravnomjerniji turistički razvoj Hrvatske, a da bismo to poduprli krećemo i s pripremom projekta CRO kartice. Ona će sigurno biti velik poticaj domaćim gostima da tijekom cijele godine posjete Gorski kotar, Platak i ostala gorska područja jer je riječ o cjelogodišnjim destinacijama”, zaključio je Cappelli.