Povežite se s nama


Građanska inicijativa “Narod odlučuje” u određenim dijelovima želi promijeniti izborni sustav te smanjiti ukupni broj zastupnika u Saboru Republike Hrvatske, a samim time ekvivalentno i broj manjinskih saborskih zastupnika te im uzeti pravo da njihov glas bude presudan kod primjerice izglasavanja državnog proračuna ili davanja povjerenja Vladi Republike Hrvatske.

Proteklih 15 dana zbog toga su prikupljali potpise za raspisivanje referenduma, a u Rijeci nisu od samog početka naišli na odobravanje gradonačelnika Vojka Obersnela, koji im je tek nakon više dana dao dozvolu da u trećem po veličini gradu u Hrvatskoj mogu prikupljati potpise za raspisivanje referenduma, dok inicijativi “Istina o Istanbulskoj” to uopće nije dozvolio.

“Ministre Kuščeviću, hoćete li se ispričati građanima Rijeka kojima ste ukrali zajedno s gradonačelnikom pet dana njihovog ustavnog prava da se izjasne po pitanju referenduma. Na neki način ste napravili segregaciju građana Republike Hrvatske. Zašto su Riječani manje vrijedni od Zagrepčana koji su dobili to ustavno pravo? Kad ćete se ispričati građanima za njihovo ukradeno ustavno pravo”, postavio je pitanje glavni koordinator građanske inicijative “Narod odlučuje”, Zvonimir Troskot, ministru uprave Lovri Kuščeviću tijekom gostovanja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Ministar Lovro Kuščević (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Ministar Lovro Kuščević (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

“To što je napravio gradonačelnik Rijeke i neki drugi je sramota. To je jasno sramota. Oni su se postavili iznad Ustava, iznad Ustavnog suda i dali si za pravo da procjenjuju da li je neko pitanje u skladu s Ustavom ili nije i temeljem toga su zabranili prikupljanje potpisa”, odgovorio je ministar Kuščević.

“Vlada će provesti upravni nadzor da li su ti gradonačelnici donijeli odluku u skladu sa zakonom o tome da li dopuštaju postavljanje štanda na javnoj površini ili ne”, najavio je ministar te je kasnije dodao da svi osuđuju takvo ponašanje.

Iz inicijative “Narod odlučuje” tvrde da su unatoč opstrukcijama u nekim sredinama ipak prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. Prema svemu sudeći radi se o priblično 400 tisuća broja potpisa, no točan broj bit će tijekom četvrtka.

Inicijativi “Istina za Istanbulsku” nedostajalo je svega nekoliko tisuća potpisa za ispunjavanje zakonske norme od 10 posto birača u Republici Hrvatskoj.