Povežite se s namaMinistar zdravlja Siniša Varga obišao je Centar za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu i Centar za prevenciju i liječenje masovnih kroničnih bolesti. Oba centra zaživjela su u sklopu projekta revitalizacije Doma zdravlja PGŽ-a, koji ima za cilj povećati dostupnost specijalističkih pregleda u sklopu Doma zdravlja te rasteretiti bolnice, kako bi one bile spremne za brži prihvat pacijenata s ozbiljnim zdravstvenim smetnjama.

U obilasku su se ministru i njegovim suradnicima pridružili ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Boris Ritoša, sanacijski upravitelj KBC Rijeka Davor Štimac, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović sa suradnicima.

Kako je kazao Ritoša, riječ je jedinstvenom pilot projektu koji se za sada provodi samo na području Primorsko-goranske županije i već pokazuje dobre rezultate. Ritoša je podsjetio kako je 2012. godine, s ciljem rasterećenja polikliničko-konzilijarne i bolničke zdravstvene zaštite te smanjenje lista čekanja za dijagnostičke pretrage, Primorsko-goranska županija je u zgradi u Parku Nikole Hosta otvorila Centar za prevenciju kroničnih masovnih bolesti.

“Svakoga dana kroz Centar prođe oko 200 pacijenata, što znači da na godišnjoj razini veći broj od oko 50 tisuća naših građana nema potrebu ići u KBC na pregled. U neposrednoj blizini prije godinu dana otvoren je i Centar za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu, u kojem pacijenti u jednom danu mogu dobiti cjelovitu uslugu specijalističke dentalne zaštite,” kazao je Ritoša, istaknuvši kako su kod svih specijalista liste čekanja iznose između 15 i 30 dana, osim u slučaju okuliste, kod kojeg se čeka oko 3 mjeseca te oralnog kirurga, na čije se usluge čeka oko 45 dana.Ministar Varga istaknuo je kako je Dom zdravlja  PGŽ-a pozitivan primjer organizacije primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, kojeg bi trebale slijediti sve druge hrvatske županije. Istaknuo je kako je važnost ovih dvaju centara dvojaka: s jedne strane, zdravstvenu zaštitu čine dostupnijom građanima te omogućuje da pacijenti dobiju specijalističku zdravstvenu zaštitu u blizini svog mjesta stanovanja, čime se smanjuju troškovi cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Naime, kako je kazao župan Komadina, osim u Rijeci, Primorsko-goranska županija kao osnivač Doma zdravlja PGŽ slične centre, sličan je centar uredila u Matuljima, a predstoji omogućavanje specijalističkih zdravstvenih usluga i u Novom Vinodolskom te Opatiji. “Opremili smo centre potrebnom opremom, a ove godine u planu je nabavka ultrazvuka važnog za dijagnosticiranja raka dojke te uređaja za mamografiju,” kazao je župan Komadina.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović istaknuo je kako Grad Rijeka sukladno svojim financijskim mogućnosti prati rad Doma zdravlja PGŽ-a, i to kroz ulaganja u objekte i opremu, što će činiti i dalje s ciljem omogućavanja veće dostupnosti zdravstvene zaštite građanima.

U Centru za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu građani mogu dobiti sveukupnu uslugu besplatne specijalističke dentalne zdravstvene zaštite i to od standardnog stomatološkog pregleda preko Rtg snimanja zubi do usluge ortodonta, oralnog kirurga i protetičara.

Centar za prevenciju kroničnih masovnih bolesti sastoji od ukupno sedam jedinica – jedinice za kardiovaskularne bolesti, za šećernu bolest, za plućne bolesti, oftalmološke jedinica, jedinice za osteoporozu, skrining jedinice (mamografija) te jedinice za radiologiju.

Grad Rijeka