Povežite se s namaMinistar Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, u pratnji gradonačelnika Vojke Obersnela, zamjenika župana Petra Mamule i načelnice općine Viškovo Sanje Udović, obišao je danas Centar za gospodarenje otpadom Marišćina, prvi takav CZGO u Republici Hrvatskoj. CZGO Marišćina trebao bi s radom početi na ljeto ove godine.

Kako je prilikom posjeta CZGO Marišćina pojasnila predstavnica Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Irena Relić, na Marišćini će se otpad reciklirati i iz njega izdvajati korisne sirovine, a u kasnijoj fazi proizvoditi i bio plin pomoću kojeg će se proizvoditi el.energija. Kruti gorivi dio otpada koristit će se kao zamjensko gorivo, pri čemu jedna tona tog otpada ima ekvivalent vrijednosti dvije tone ugljena, kazala je Relić.

Nakon kraćeg obilaska dijela postrojenja za mehaničku obradu otpada i prezentacije projekata Marišćina i Kaštijun  ministar Zmajlović je kazao kako je Marišćina prvi od dva Centra za gospodarenje otpadom, uz Kaštijun u Istri,  koji će se ovog ljeta otvoriti u Hrvatskoj. Riječ je o prva dva centra od ukupno 13, koji bi se trebali izgraditi u Hrvatskoj. Time ćemo postići ono na što smo se predpristupnim ugovorima obvezali, izgraditi centre za gospodarenje otpadom do 2018.g.i  usporedo s time, zatvoriti i sanirati sva postojeća odlagališta i na taj način gospodariti otpadom. Umjesto da ga zakopavamo, iz njega ćemo vaditi sirovine i reciklirati ih. Koristi su za društvo višestruke, zaštita okoliša i stvaranje novih radnih mjesta. Za realizaciju svih projekata zaštite okoliša imamo osigurana sredstva u iznosu 21 milijarde kuna. Ovakva postrojenja proizvodit će kruto gorivo koje se može koristiti kao zamjensko gorivo u cementarama, a u inozemstvu se postiže i do 90% iskoristivosti zamjenskog goriva.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Muller je kazao kako se potrebna sredstva za zatvaranje financijske konstrukcije nalaze u Fondu i to iz sustava naknada. Riječ je o sredstvima koja dolaze od onečišćivača okoliša, sredstvima iz EU i sredstvima koja dolaze iz trgovine emisijskim jedinicama. Upravo se ta sredstva ulažu u ovakve projekte. Fond sa svojom stručnom službom u kojoj je zaposlen 21 inženjer stoji na raspolaganju kako bi se svih 13 centara napravilo u roku.

Zamjenik župana Petar Mamula je rekao kako je CZGO Marišćina 99% završen, a otvaranje se očekuje u ljeto ove godine. Ukupna investicija vrijedna je  36 milijuna eura, čime će PGŽ biti među prvima u povlačenju sredstava iz fondova EU.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je izrazio zadovoljstvo dovršenjem CZGO Marišćina jer je time riješen problem zbrinjavanja otpadom za sigurno narednih 30-50 godina, na moderan i ekološki prihvatljiv način. Njime će se zatvoriti sva stara odlagališta otpada jer ne zadovoljavaju ekološke kriterije, a s druge strane omogući da se s otpadom gospodari, a količina otpada koja će se odlagati u ove kazete svede na najmanju moguću mjeru, dok će se sve ostalo iskoristiti kroz procese recikliranja, kao gorivo ili sekundarna sirovina.

Grad Rijeka